Alexandru Tanase, despre întâlnirea Maiei Sandu cu liderii partidelor pro-UE: Un eveniment interesant, cu mesaj sănătos
Decizia președintei Maia Sandu de a chema partidele pro-europene extra-parlamentare la discuții, privind evenimentul Adunarea Națională „Moldova Europeană”, a fost una foarte interesantă și cu un mesaj sănătos. Astfel a calificat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, întrevederile de astăzi, 8 mai, ale Maiei Sandu cu liderii formațiunilor politice pro-europene.
„Este o idee interesantă de a implica societatea în aceste discuții. Inițial am fost sceptic, pentru că arăta ca o decizie partinică. Acum trebuie să recunoaștem că s-a produs un eveniment interesant. Azi președinta R Moldova s-a întâlnit cu liderii partidelor sau grupurilor politice extra-parlamentare și a transmis un mesaj foarte sănătos. Președintele trebuie să fie un arbitru neutru și să se plaseze deasupra tuturor partidelor. M-aș bucura ca asemenea inițiative să vină în susținerea și altor proiecte politice, cum ar fi reforma justiției. Opoziția de azi poate fi puterea de mâine. Eu cred că formațiunile politice nu-și controlează propriii membri – oamenii aleg să participe la acest eveniment singuri, din convingerile proprii. Eu dacă aș fi la Chișinău – aș ieși în PMAN. Inițial a fost acea idee că e un proiect guvernamental, dar pe parcurs accentele s-au schimbat. Și ceea ce am văzut azi, m-a bucurat: să văd că mai mulți lideri politici s-au adunat la discuții. Este un prim pas, un pas important”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Deschide și: FOTO // Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai partidelor politice despre aderarea R. Moldova la UE
Referitor la acest subiect, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a menționat că prin acest eveniment se dorește transmiterea unor valori către populație și către lume, că cetățenii din R. Moldova își doresc să trăiască într-o țară unde se respectă drepturile omului, unde există lege și democrație, și se opun forțelor de dictatură și agresiune.
„Noi trebuie să înțelegm unde mergem – spre o lume normală. Trebuie să lămurim că vom ajunge în Europa, dacă ne vom uni și ne vom consolida eforturile. Este important să transmitem că nu doar un singur partid susține acest deziderat. Am discutat azi că va trebui să avem asemenea discuții și după 21 mai, și după evenimentul din 1 iunie. Indiferent pe care parte a baricadei suntem, trebuie să conlucrăm împreună pentru acest lucru”, a subliniat Lilian Carp.
Aceeași opinie o susține și liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu. El a afirmat că integrarea europeană nu poate fi opera unui singur partid și că în această privință este nevoie de o susținere masivă a populației.
„Noi sprijinim dorința autorităților de a crea unitate, dar nu dorim să se creeze la inițiativa și pe linia unui partid. Am dori un element mai larg de dialog cu partidele europene. Am fost azi la Președinție și am expus câteva considerații asupra momentului prin care trecem. Asemenea discuții ar trebui să aibă loc permanent. Ar trebui să existe mai multe consultări și despre deciziile Guvernului, și ale Parlamentului. Este o acțiune apartinică, dar politică. Pentru că UE este o structură politica. Nu e neaparat ca toți oamenii să fie acolo în PMAN, ei pot fi și acasă sau în diasporă, dar să susțină acțiunile Guvernului”, a specificat Igor Munteanu.
Menționăm, că duminica, pe data de 21 mai, este planificată Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Evenimentul va fi organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde sunt așteptați mii de oameni, ca să-și manifeste susținerea față de parcursul European al Republicii Moldova.