Singura șansă de împlinire a idealurilor europene este ca Uniunea Europeană să nu se abată de la valorile ei democratice, menționează Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO în mesajul său adresat cu prilejul marcării Zilei Europei. În acest context, înaltul oficial NATO subliniază că locul R.Moldova, de rând cu cel al Ucrainei, Georgiei și Balcanilor se află în „Europa civilizată și democratică”. Mircea Geoană, susține că dezideratul enunțat de Robert Schuman, părintele fondator al Uniunii Europene, rămâne valabil și astăzi.

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze, în primul rând, o solidaritate de facto.” Cred și astăzi în vorbele lui Robert Schuman, rostite în 1950. La aniversarea a 73 de ani de la declarația ce a consfințit crearea Uniunii Europene și a pus bazele comunității de astăzi, vedem beneficiile directe pe care această umbrelă de valori, cooperare și prosperitate ni le oferă. Cred însă și că singura șansă ca idealurile părinților ei fondatori să fie împlinite este ca Uniunea Europeană să nu se abată de la valorile ei: democrația, domnia statului de drept, libertatea și respectul pentru drepturile suverane ale națiunilor de a-și alege destinul”, și-a exprimat convingerea Mircea Geoană.
Oficialul NATO reafirmă apartenența R.Moldova la marea familie europeană și remarcă faptul că astăzi Europa este mai unită decât oricând și pregătită să reziste amenințărilor. 
Din toate aceste motive, locul Ucrainei, locul Georgiei, locul Republicii Moldova, locul Balcanilor este în Europa civilizată și democratică. Și așa cum am demonstrat în ultimul an, suntem mai uniți decât oricând și mai pregătiți să rezistăm oricărei amenințări. Cu gândul la fondatorii ei și cu prețuire pentru țelurile și valorile lor, astăzi sărbătorim Ziua Europei. La mulți ani, români! La mulți ani, Uniunii Europene!”, a mai scris Geoană pe contul său de Facebook.
Pe 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, propune crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse. Înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

Declaraţia ministrului francez a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. 

Astăzi, UE reprezintă o uniune politică și economică a 27 de state membre de pe continentul european.

Pe 4 martie 2022, R.Moldova a depus cererea de aderare la UE. În iunie a aceluiași an, Consiliul European a decis acordarea R.Moldova a statutului de țară candidată la aderare. Un statut similar l-a obținut și Ucraina, grav afectată de invazia militară rusă.