Conflictul din Nagorno-Karabah ar putea fi încheiat la Bulboaca. Liderii azer și armean ar urma să semneze un acord de pace la summitul CPE
Azerbaidjan și Armenia ar putea semna un acord de pace în conflictul lor de decenii referitor la teritoriul Nagorno-Karabah săptămâna viitoare, în cadrul summitului CPE găzduit de R. Moldova. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Azerbaidjanului în Franța, Leyla Abdulaeva, citată de Reuters.
Potrivit ei, premierul armean, Nikol Pașinian, și președintele azer, Ilham Aliev, urmează să poarte discuții de nivel înalt cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.
”Pe 1 iunie, la Chișinău, sperăm că în cele din urmă poate fi semnat un tratat de pace. Este un moment istoric și o oportunitate care nu poate fi ratată”, a declarat Leyla Abdulaeva în fața unui grup mic de reporteri la Paris.
Cei doi lideri s-au întâlnit joi în Rusia, tradițional intermediarul principal între cele două țări aflate la marginea sud-vestică a fostei Uniuni Sovietice, care au purtat două războaie majore în ultimele trei decenii.
Cu toate acestea, la întâlnire nu s-a ajuns la niciun acord în afara acordului de a purta noi discuții trilaterale între oficialii celor trei țări săptămâna viitoare.
Nagorno-Karabah, o enclavă locuită de armeni în interiorul Azerbaidjanului, a fost sursa unui conflict încă din anii precedenți prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.
În 2020, Azerbaidjanul a preluat controlul asupra unor zone care erau controlate de armenii etnici în și în jurul enclavei montane, iar de atunci a restricționat periodic accesul pe singurul drum de acces care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
În ultima vreme s-au înregistrat progrese către un acord bazat pe recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale a celor două părți.