Membrii Comitetului de coordonare a Proiectului de asistență tehnică „Misiunea Consilierilor de Nivel Înalt ai Uniunii Europene” s-au întrunit pentru prima dată în noua fază a proiectului. Întrunirea a avut loc pe 23 mai 2023, unde s-a discutat despre perioada de inițiere a proiectului, situația actuală și acțiunile prioritare pentru perioada imediat următoare.

Întâlnirea a fost co-prezidată de Artur Mija, secretarul general al Guvernului și Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției Operațiuni a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Oficialii s-au referit la caracterul unic al proiectului – acesta fiind o sursă de expertiză europeană de nivel înalt pusă la dispoziția autorităților moldovenești în vederea accelerării implementării reformelor în contextul avansării Republicii Moldova în parcursul de integrare europeană.

Membrii Comitetului de coordonare au fost familiarizați cu Raportul de inițiere al proiectului, fiind evidențiate principalele activități implementate în perioada de inițiere.

Activitățile principale din perioada de inițiere s-au concentrat pe: angajarea consilierilor de nivel înalt din UE și plasarea lor în instituțiile gazdă (în prezent, 10 consilieri activează în țară); stabilirea unei Facilități de suport tehnic (un instrument de expertiză pe termen scurt și mediu pentru a răspunde nevoilor urgente ale instituțiilor beneficiare); conceptualizarea Programului de Stagii (o nouă componentă a proiectului, oferind posibilitatea tinerilor să desfășoare stagii de practică în instituții de stat, avându-i în calitate de mentori pe Consilierii de Nivel Înalt ai UE). Comunicarea și vizibilitatea formează o parte integrantă a tuturor activităților proiectului (în perioada de inițiere a fost dezvoltată și lansată o nouă pagină web a proiectului, totodată platforma de social media a fost actualizată și promovată în continuare).

În urma discuțiilor în plen, Raportul de inițiere al proiectului a fost aprobat în unanimitate.

De menționat, că proiectul are o perioadă de implementare de doi ani: din 2 ianuarie 2023 până la 1 ianuarie 2025. Obiectivul general este de a sprijini autoritățile moldovenești în implementarea agendei de reformă și, în special, în dezvoltarea capacităților necesare implementării Acordului de Asociere (AA), inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), precum și asistență în procesul de negociere a aderării la UE, în urma avizului pozitiv al Comisiei Europene și a concluziilor ulterioare ale Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat.

Instituțiile beneficiare ale proiectului în prezent includ Oficiul prim-ministrului, Cancelaria de Stat, Administrația Prezidențială, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor și Serviciul Vamal.