R.Moldova fără propaganda rusească, recomandarea unui expert ucrainean: Stoparea surselor rusești de informație care vin de la Moscova
R.Moldova poate scăpa de propaganda rusească oprind sursele de informație care vin de la Moscova, de această părere este consultantul politic și scriitorul Michael Sheitelman. Într-un interviu pentru TVR Moldova, Sheitelman a vorbit despre experiența Ucrainei în acest proces menționând că după restricționarea rețelelor și posturilor rusești, într-o perioadă relativ scurtă, ucrainenii au îmbrățișat valorile democratice.
„Ucraina a întrerupt accesul la presa rusească treptat încă din 2017. Abia prin anii 2017-2018 au început a fi interzise rețelele sociale Odnoklassniki și Vkontact și așa toți au trecut pe Facebook. Inițial au fost unele mici proteste, dar oamenii s-au reorientat rapid. Numărul abonaților Facebook în Ucraina a ajuns la 13 milioane de la trei milioane în doar o lună. Astfel oamenii au uitat foarte rapid de rețelele sociale rusești, apoi au fost interzise toate sursele media rusești, nu doar Pervîi Kanal care era deja interzis, dar și sursele media de pe Internet și toate rețele lor”, a precizat expertul.
Michael Sheitelman a precizat că autoritățile ucrainene au recurs la aceste măsuri în pofida faptului că în Ucraina erau foarte mulți simpatizanți ai Rusiei, care între timp și-au schimbat opțiunile în special după invazia militară rusească.
„Eu discut cu oameni din acele orașe care s-au refugiat la Kiev și ei spun că dacă până la război în orașul lor ar fi avut loc un referendum, majoritatea ar fi fost de partea Rusiei, iar din momentul în care au căzut primele rachete noi am înțeles ce reprezintă lumea rusă. În tot acest timp când au fost interzise sursele media rusești când Ucraina nu a mai stat în sfera de influență a media ruse cam de prin 2016, numărul adepților UE și NATO a crescut cu 20%, iar al celor care simpatizau Rusia a scăzut cu aceleași 20 la sută. Acest indicator s-a obținut timp de șase ani. Aceasta într-o țară în care Ianukovici a fost președinte”, a specificat Sheitelman.
Expertul a amintit că la alegerile parlamentare din 2019 din Ucraina, partidele pro-ruse, care optau pentru relații apropiate cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan au obținut împreună doar 15% din sufragii, anterior acumulând majorități confortabile.
Michael Sheitelman consideră că R.Moldova are tot ce i-ar trebui pentru a avansa pe calea integrării europene, important însă este să se debaraseze de propaganda rusească.
„Principalul lucru care trebuie făcut, este stoparea tuturor surselor de informare rusești care vin de la Moscova, în rest aveți de toate, aveți regim liberalizat de vize, căi ieftine de acces în Europa și presă pro-europeană. Vă asigur că în câțiva ani numărul simpatizanților Rusiei se vor diminua de două ori dacă vor fi interzise complet sursele ruse de informare, da oamenii pot utiliza VPN, dar numărul acestora este foarte mic”, a comentat Michael Sheitelman.
Analistul politic Nicolae Negru este de părere că în R. Moldova propaganda rusească înflorește din cauza unor forțe politice care au un anumit interes, fiind și ele alimentate din Rusia. Asemenea partide mențin electoratul său în bula nostalgică, deoarece acest lucru le permite să se afle în politică, a opinat expertul în cadrul unei dezbateri.
Federația Rusă mai are o influență deosebită asupra discuțiilor publice din R.Moldova prin intermediul Odnoklassniki, una dintre cele mai populare din R. Moldova, cu peste un milion de vizitatori unici pe lună și numeroase grupuri cu o înaltă vizibilitate, care promovează viziunile rusești. O înțelegere profundă a acestor mecanisme ale propagandei rusești este necesară pentru a dezvolta contra-strategii, notează Institutul de Politici Publice care a realizat și un studiu al acestei rețele.