Rusia încearcă să prezinte guvernarea de la Chișinău drept rusofobă pe arena internațională. Reprezentantul permanent al Moscovei la sediul ONU de la Geneva, Ghenadi Gatilov, a trimis mesaje înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, și raportorilor speciali ai Consiliului ONU pentru drepturile omului, Fernand de Varennes și Tendayi Achiume, cerându-le ”să reacționeze public la încălcările drepturilor populației de limbă rusă și la discriminarea pe criterii naționale din R. Moldova”.

Acesta a declarat că i-a îndemnat pe Turk, de Varennes și Achiume să ”evalueze în mod principial și să reacționeze public la faptele de încălcare a drepturilor populației de limbă rusă din R. Moldova și la discriminarea pe criterii naționale”.

Diplomatul a amintit că alegerile pentru funcția de bașkan al Găgăuziei ”au provocat nemulțumire semnificativă în Chișinău”, deoarece candidații susținuți de acesta au ocupat ultimele locuri, iar alegerea găgăuzilor ”a demonstrat în mod clar dezacordul lor față de forțarea ”derusificării” și ”românizării” regiunii de către autorități”.

”Trebuie să reamintim că limba rusă este limba principală pentru aproape un milion de locuitori ai Republicii Moldova”, a subliniat Gatilov. ”Încercările Chișinăului de a diviza cetățenii săi în oameni de ”prima” și ”a doua” categorie pe criteriul lingvistic sunt inacceptabile”. Singurul rezultat al unei astfel de politici poate fi ”adâncirea divizării naționale și incitarea intenționată a sentimentelor de protest în societatea moldovenească”, a concluzionat șeful misiunii ruse.

Din totalul de 2,6 milioane de cetățeni ai R. Moldova, doar aproximativ 17% se declară etnici ucraineni, găgăuzi, ruși sau bulgari.