Europarlamentarul român din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, Corina Crețu, susține că Summitul Comunității Politice Europene este un eveniment istoric pentru Republica Moldova.

Summitul Comunității Politice Europene este un eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova, fiind prima dată când Republica Moldova va fi vizitată de un număr atât de mare de lideri europeni care vin să aducă în primul rând un mesaj de solidaritate și unitate față de Republica Moldova dar și Ucraina, țara aflată într-un război nedrept”, a declarat Corina Crețu pentru TVR MOLDOVA.

Europarlamentarul subliniază că, Summitul are un rol foarte important atât pentru promovarea imaginei Republicii Moldova cât și din punct de vedere economic și de securitate.

Consider că în cadrul acestui Summit liderii europeni vor vedea nivelul de pregătire a Republicii Moldova precum și determinarea acestei țări de a deveni membră a Uniunii Europene, astfel accelerând perioada începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană care sper că vor demara în luna septembrie. Vreau însă să vă asigur de faptul că Republica Moldova este un partener apropiat și prețios al Uniunii Europene, iar relațiile dintre UE și Republica Moldova s-au intensificat în ultimul an pe baza unui angajament reciproc de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a celor două părți. Începând din octombrie 2021, Uniunea a acordat Republicii Moldova împrumuturi și granturi în valoare de 1,09 miliarde EUR pentru a-i consolida reziliența, inclusiv sprijin bugetar, asistență macrofinanciară, ajutor umanitar și asistență în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii și al Platformei de sprijin pentru Moldova”, a adăugat europarlamentarul din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților.

Fosta comisar european, spune că Republica Moldova poate beneficia de mai mulți bani din programele UE.

Reiterez faptul că Republica Moldova trebuie să poată beneficia de instrumentele financiare de preaderare ale UE cât mai curând posibil, astfel este nevoie să fie revizuit Regulamentul IPA III și să fie majorat bugetul acestui instrument. Le doresc mult succes tuturor participanților la Summit-ul Comunității Politice Europene și sper că acest eveniment va contribui la promovarea cooperării transfrontaliere și a schimbului de informații, consolidând solidaritatea între statele europene!”, a mai spus Corina Crețu.

Amintim că Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.