Nicu Popescu oferă detalii despre securitatea Summitului CPE: Cea mai mare parte a spațiului aerian fost asigurată de România
Securitatea în timpul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene în R.Moldova a fost asigurată prin eforturi conjugate de către întreaga comunitate europeană, iar cea mai mare parte privind protecția spațiului aerian a fost asigurată de România, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu în platoul emisiunii „În profunzime” de la PRO TV Chișinău. Popescu a ținut să sublinieze că R.Moldova a demonstrat că deține capacități administrative.
Nicu Popescu a specificat că o bună parte din securitatea spațiului aerian nu a fost asigurată de pe teritoriul R.Moldova.
„O bună parte din aceste eforturi de protecție a spațiului aerian a fost asigurat, nu s-a făcut de pe teritoriul R.Moldova. Pentru a proteja spațiul aerian al R.Moldova nu e neapărat să îți instalezi toată infrastructura pe teritoriul R.Moldova. O bună parte, cea mai mare parte a fost asigurată de pe teritoriul României cu echipamente din România, Franța, Marea Britanie, SUA. NATO la fel a contribuit la asigurarea spațiului aerian de pe teritoriul statelor membre NATO, în primul rând România dar nu numai”, a specificat Nicu Popescu.
Vicepremierul a precizat că în perioada desfășurării summitului au fost desfășurate exerciții militare internaționale la care, de rând cu militarii moldoveni au participat militari din România, Franța, Marea Britanie și SUA, aceasta fiind, de asemenea o modalitate de asigurare a securității.
„Au fost anunțate și anumite exerciții militare la care au participat militari din R.Moldova și nu numai, partenerii noștri din România, Franța, Marea Britanie, SUA. Prin aceste eforturi conjugate întreaga comunitate de state europene, alături de R.Moldova au asigurat securitatea atât a țării noastre cât și a liderilor veniți la acest summit”, a adăugat Popescu.
Popescu nu a spus dacă Ucraina a fost implicată în asigurarea securității în timpul desfășurării summitului.
„Absolut toate detaliile nu le știm”, a afirmat Popescu.
Nicu Popescu a ținut să sublinieze că beneficiile acestui summit sunt „uriașe” pentru R.Moldova. Drept exemplu, Popescu a menționat decizia privind reducerea treptată a tarifelor la rooming, lista persoanelor sancționate de UE pentru destabilizări în R.Moldova, inițiată de România, ajutoarele financiare. Cel mia important, potrivit lui Popescu, este percepția pe care și-au făcut-o liderii europenei despre R.Moldova.
„Acest summit ne ancorează mai mult în familia de state europene, suntem mai apreciați mia cunoscuți”, a spus Popescu.