INTERVIU // Ambasadorul Jānis Mažeiks, despre startul negocierilor cu UE și problema transnistreană: R. Moldova are un punct de pornire bun
După evenimentele din ultimele luni, în Republica Moldova se discută tot mai mult despre perspectiva țării de a adera la marea familie europeană. Reporterul Deschide.MD, Cristina Vlah, a discutat cu șeful delegației UE la Chișinău, ambasadorul Jānis Mažeiks, despre obstacolele care pot apărea în procesul de aderare, negocieri, conflictul transnistrean și reformele pe care ar urma să le implementeze R. Moldova pentru a deveni o țară dezvoltată și eligibilă, capabilă să devină membru cu drepturi depline al UE.
Deschide.MD: Dle ambasador, vă salut și vă mulțumesc pentru că ne-ați acordat timp pentru acest interviu. Cel mai important subiect, care interesează opinia publică din R. Moldova, ține de integrarea europeană a țării. De aceea, vreau să vă întreb: Credeți că până la sfârșitul acestui an vor începe negocierile în privința aderării R. Moldova la UE, așa cum se discută în spațiul public?
Jānis Mažeiks: După cum am văzut, autoritățile din R. Moldova au muncit mult pentru ca să obțină acest lucru. Anul trecut Comisia Europeană a venit cu o opinie, când R. Moldova a aplicat prin cererea de aderare. Comisia a venit cu 9 recomandări și ele urmau să fie îndeplinite. Noi am văzut că Guvernul a lucrat mult pe cele 9 domenii, care au fost incluse într-un Plan de acțiuni în luna august, anul trecut, s-au stabilit și termene-limite pentru acele acțiuni. Plus la asta, au fost și informații din partea Guvernului privind evoluția R. Moldova pe cei 9 pași de implementare a aquis-ului european. Acum noi evaluăm această informație, iar ceea ce va conta va avea două elemente. Prima va fi opinia Comisiei Europene în privința reformelor și a progreselor înregistrate, care se va expune în octombrie. Expunerea va fi nu doar despre R. Moldova, dar și în privința altor state-candidate, care sunt evaluate de către UE. Pentru R. Moldova va fi prima evaluare, pentru alte țări nu va fi prima, dar în baza acestui Raport de Progres, în decembrie Consiliul European va decide dacă vor începe negocierile cu R. Moldova.
Desigur acest lucru va depinde de câțiva factori: de faptul cât a reușit să obțină R. Moldova, pentru că a fost o sarcină foarte ambițioasă ca să fie îndeplinite mai multe sarcini în decurs de un singur an, dar mai există și componenta politică în discuțiile despre R. Moldova. Eu nu pot să prezic la această etapă ce va fi, dar ceea ce eu văd este că R. Moldova a muncit din greu, dar cum va fi evaluată – este ceva ce eu nu pot prevede. Eu sper că aceste negocieri să înceapă.
Deschide.MD: Anterior, dvs ați declarat că este important ca reformele să fie făcute calitativ și nu neapărat rapid, în sensul că mai mult contează calitatea și nu viteza. Dvs ați observat dacă unele reforme s-au realizat la viteză și calitatea ar lăsa de dorit?
Jānis Mažeiks: Nu neapărat. Eu cred că autoritățile din R. Moldova au ținut cont de toate sfaturile pe care noi le-am oferit în privința aceasta. Desigur că și viteza este importantă pentru noi. Nu dorim ca țara să piardă momentul, dar în ceea ce ține de reformele majore, am văzut că cei de la conducerea țării au ținut cont de sfaturile și recomandările noastre, atunci când a fost nevoie să nu grăbim lucrurile. În același timp, există cazuri particulare când unele proiecte legislative au fost făcute în grabă și noi le-am atras atenția în privința procesului.
Deschide.MD: Ca de exemplu?
Jānis Mažeiks: Eu nu aș merge pe exemple, pentru că multe lucruri au fost corectate, dar este foarte important ca procesul legislativ să fie făcut într-un mod adecvat. Și aici contează consultațiile cu societatea civilă, cu partenerii internaționali, pentru că de obicei noi vedem probleme în acele cazuri când legislația este adoptată într-un mod foarte rapid și când nu se face loc pentru consultări publice.
Și desigur că este important ca să fie stabilite acțiuni în acest sens din partea autorităților – mecanisme care să asigure o participare mai largă a societății civile în luarea deciziilor. Noi știm că există mecanisme ale Parlamentului, care permite consultări cu societatea civilă și vom vedea cum vor funcționa lucrurile.
Deschide.MD: O altă problemă ține și de conflictul transnistrean. Ar fi acesta un impediment pentru cursul european al R. Moldova?
Jānis Mažeiks: Desigur că acest lucru nu va face parcursul mai ușor. Aceasta este una dintre problemele care evident există. Dar eu cred că R. Moldova are un punct de pornire bun, pentru că subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic. Pentru că avem Acordul Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu R. Moldova, care la fel este aplicat și în regiunea transnistreană. Și vedem la modul practic că două treimi din exporturile transnistrene se duc spre piețele din țările UE, ceea ce deja înseamnă că se integrează mult spre Uniunea Europeană. Dacă e să ne referim la următorii pași, unul ar ține de faptul că vor fi negocieri, atunci când vor începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, deci va fi un șir lung de negocieri și este probabil ca acolo vor fi unele elemente, care vor viza și regiunea transnistreană. Dar cum vor evolua lucrurile – deja se va vedea pe parcurs. Negocierile întotdeauna durează ani de zile și asta este o realitate a tuturor țărilor care își doresc să devină membre ale UE.
Deschide.MD: Există țări, care au rezerve în privința aderării Republicii Moldova la UE? Am văzut anterior și opinii ale unor oficiali, care spuneau că mai întâi la UE ar trebui să adere Albania și Macedonia de Nord, abia după asta se va discuta despre aderarea R. Moldova și a Ucrainei.
Jānis Mažeiks: Aceasta și este frumusețea Uniunii Europene, că este o Uniune a 27 de țări suverane și fiecare are opiniile sale. Opiniile țărilor mici sunt la fel de importante ca și opiniile țărilor mari. Când am vorbit despre decizia Consiliului Europei, acesta la fel va fi o reflectare a diversității de opinii. Fiecare țară are propriile sale viziuni, dar este important ca să se ajungă la un consens, și cum va arăta acest consens – vom vedea la sfârșitul acestui an.
Deschide.MD: Dle ambasador vă mulțumesc mult pentru acest interviu.
Jānis Mažeiks: Vă mulțumesc și eu.