Rusia critică neputința lui Dodon față de problema transnistreană
Deputatul Dumei de Stat, Konstantin Zatulin, l-a criticat pe președintele moldovean, Igor Dodon, pentru atitudinea acestuia față de punctele comune moldo-ucrainene de trecere a frontierei. În special, deputatul rus și-a exprimat regretul că președintele sprijină proiectul moldo-ucrainean. Totodată, deputatul își exprimă speranța că președintele moldovean își va schimba atitudinea după alegerile din 2018, în cazul în care acestea vor fi câștigate de socialiști.
„Spun acest lucru deoarece, din păcate, la 23 mai, într-un interviu acordat unui post de radio european, stimatul președinte al Republicii Moldova a susținut ideea de crearea a punctelor comune de control moldo-ucrainene la granița cu transnistria. Acest lucru este în contradicție cu ideile exprimate de către politicienii moldoveni. Este nevoie de un dialog și pași care ar apropia cele două maluri ale Nistrului”, a declarat Zatulin.
Deputatul rus și-a exprimat speranța că Igor Dodon nu va merge pe urmele altor președinți de la Chișinău care ar fi promis să diminueze tensiunile în jurul Transnistriei, însă nu au făcut-o.
„Îmi amintesc acele speranțe legate de venirea la putere a noilor politicieni, după ce noi ne-am confruntat cu pozițiile intransigente ale lui Mircea Druc și Mircea Snegur. Am așteptat venirea lui Petru Lucinschi, deoarece un om cu o asemenea viziune globală urma să propună un nou model de comportament. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Apoi am așteptat venirea lui Voronin, fostul aliat al actualului președinte al Republicii Moldova. Ne-am apropiat foarte mult de memorandumul lui Kozak, însă ne-am îndepărtat. Nu vreau să o dăm în bară pentru a treia sau a patra oară” a declarat Konstantin Zatulin.
Deputatul se întreabă dacă Igor Dodon își va schimba atitudinea față de chestiunea transnistreană în cazul în care la alegerile parlamentare din 2018 socialiștii vor lua majoritatea.
„Va apărea o întrebare foarte importantă dacă acest lucru se va întâmpla. Având prerogative și competențe (socialiștii), va fi oare manifestată o inițiativă mai largă, sau noi ne vom agăța în continuare de punctele comune la granița cu Ucraina, în dorința de a umfla prețul a ceva sau de a avea un câștig? Ceea ce se observă în cazul dat”, a declarat Konstantin Zatulin.
ssssssssssssss Menționăm că deputatul Konstantin Zatulin, primul vicepreședinte al „Comisiei Dumei de Stat pentru relațiile cu CSI, integrare eurasiatică și legături cu conaționalii”, este unul dintre strategii războiului hibrid în Ucraina, Polonia și Republica Moldova.
Hackerii ucraineni au făcut rost de două proiecte – „Moldova nu e România” și „Ucraina nu e UE” – al căror autor este Ivan Skorikov, unul dintre consilierii lui Konstantin Zatulin. Deschide.MD a scris pe larg despre proiectul „Moldova nu e România”.