Guvernul Republicii Moldova ar trebui să fie pregătit de acțiuni ostile din partea Gazpromului, care încearcă să saboteze implementarea Pachetului III Energetic. De această părere este fostul vicepreședinte al Parlamentului, actualul membru al Consiliului de administrație al SA „Energocom”, Alexandru Slusari. Potrivit lui, problema gazelor reprezintă una din ultimele pârghii de influență asupra statului nostru și Gazprom va face totul pentru ca Pachetul III Energetic să nu fie implementat.

Solicitat de reporterii Deschide.MD să comenteze anunțul Moldovagaz privind imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport al gazelor „Moldovatransgaz”, precum și reacția Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care a declarat că va decide „din oficiu” modalitatea prin care vor fi utilizate în continuare rețelele de transport al gazelor naturale, Alexandru Slusari a spus că așteaptă mai multă fermitate și voință politică din partea instituțiilor statului, în primul rând, din partea ANRE.

Sincer, nu prea am înțeles poziția celor de la ANRE. Ea a fost formulată un pic evaziv. Aștept mai multă fermitate și mai multă voință politică, în primul rând, din partea ANRE cu privire la cei de la Moldovagaz. Nu prea înțeleg cum poate fi certificată întreprinderea care se opune. Vedem un sabotaj cras din partea Gazpromului. Să nu uităm că Moldovagaz este filiala Gazpromului și acele povești despre lipsa consensului între acționari nu țin. Cine cu cine nu s-a înțeles? Gazprom cu Tiraspoltransgaz? 66% din acțiuni sunt controlate de Gazprom, despre ce vorbim? Continuă acest boicot din partea concernului rus care vrea să continue șantajul economic al R.Moldova și pentru care problema gazelor este una din ultimele pârghii de influență. Este evident că ei vor face totul pentru ca Pachetul Energetic III să nu fie implementat”, a spus el

Fostul vice-speaker este de părere că ANRE ar trebui să propună o soluție clară juridică de separare a activității de transportare cu cea de furnizare.

Tehnic, nu înțeleg cum poate fi certificat Moldovatransgaz, când ei se opun. Pentru certificare este nevoie de pătrundere în activitate, colaborare, schimb de documente. Certificarea este un proces tehnic destul de anevoios. Dacă va fi ordinul din partea Gazpromului ca această întreprindere să evite conlucrarea cu ANRE, nu prea văd cum la modul practic ANRE poate să certifice această întreprindere. Respectiv, ANRE trebuie să meargă mai dur și mai ferm în acțiunile sale. Să găsească cea mai optimală soluție. Dar, cert este că scopul final ar trebui să fie ca Moldovatransgaz să activeze independent de Moldovagaz”, a adăugat el.

Alexandru Slusari a sugerat autorităților să nu accepte o nouă amânare a implementării Pachetului III Energetic: „10 septembrie este termenul limită la care ANRE trebuie să vină cu soluții”.

Legislația națională prevede implementarea Pachetului III Energetic. Dacă pentru aceasta este nevoie de expropriat rețelele de transport de la Moldovagaz, atunci trebuie de făcut acest lucru. Dacă este posibil de introdus alt management în cadrul Moldovatransgaz, astfel încât să fie creat un operator independent de Moldovagaz, atunci este și aceasta o soluție. Trebuie de analizat toate scenariile sub aspectul juridic, tehnic, politic. Totodată, Guvernul trebuie să fie pregătit pentru acțiuni ostile din partea Gazpromului. Gazprom nu poate interveni în legislația R.Moldova, nu are influență directă și nu poate crea impedimente directe la implementarea Pachetului III, dacă autoritățile noastre vor fi ferme pe poziții”, a spus expertul.

Potrivit lui Slusari, Gazprom ar putea încerca să revină la problema datoriilor istorice.

Nu exclud că în perioada următoare vom avea fițuici de la Arbitrajul de la Sankt-Petersburg în care Gazprom cere de la Moldovagaz achitarea datoriilor, iar în baza titlurilor executorii să încerce să aplice sechestru pe rețelele de transportare. Guvernul nostru ar trebui să se pregătească pentru asemenea acțiuni”, a precizat el.

Amintim că SA „Moldovagaz” a informat ANRE privind imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze „Moldovatransgaz” după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI) în conformitate cu deciziile corporative adoptate anterior, precum și cu Planul de acțiuni, aprobat de ANRE în februarie 2020.

Deschide și: Gazprom boicotează decizia ANRE și se opune procesului de separare a „Moldovatransgaz”

Ca urmare, Agenția a anunțat că urmează să declanșeze, din oficiu, procedura de certificare a „Moldovatransgaz”, iar la finalul acestui proces să decidă asupra modalității în care va fi operat în continuare sistemul de transport al gazelor naturale în R.Moldova.

Deschide și: Reacția ANRE la sabotajul Gazprom-ului în procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale din R.Moldova