R. Moldova intenționează să denunțe alte două Acorduri semnate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Este vorba despre un Acord privind ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice, precum și un Acord privind restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine. În acest sens, la ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului au avizat pozitiv denunțarea acestora.

Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale CSI a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2003. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în prezent, prevederile acestui Acord sunt irelevante și nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării noastre, reieșind din contextul în care, din anul 2021, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent cauzată de limitarea livrărilor de gaze și de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine a fost încheiat la Minsk. Documentul a fost semnat de Republica Azerbaidjan, Federația Rusă, Republica Armenia, Republica Tadjikistan, Republica Belarus, Turkmenistan, Republica Kazahstan, Republica Uzbekistan, Republica Kârgâzstan, Ucraina și țara noastră. Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90 % din prevederile Acordului nu au fost implementate, iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document.

Amintim că, anterior autoritățile au anunțat inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. De asemenea, legislatorii au decis să sisteze și finanțarea Televiziunii MIR, a cărei activitate era sprijinită financiar de țările membre CSI.