Maia Sandu explică instituirea Curții Anticorupție: Dosarele de corupție mare sunt periculoase pentru toată țara
Președintele Republicii, Maia Sandu, explică inițiativa sa de instituire a Curții Anticorupție prin necesitatea creării unor condiții pentru examinarea dosarelor de mare corupție, care, în prezent, sunt tergiversate în instanțele de judecată și nu au o finalitate. Șeful statului mai spune că în lipsa unei decizii finale, banii confiscați nu pot fi vărsați în bugetul țării. Maia Sandu califică dosarele de corupție drept periculoase pentru țară și cetățeni și promite că această inițiativă, în scurt timp, va fi propusă Parlamentului.
„Când vorbim de destabilizare a țării, vorbim de pericole la adresa securității statului și ținând cont de situația pe care o avem astăzi în sistemul judecătoresc, cu reforme care se întâmplă, cu exerciții de curățare care vor continua anul acesta și la anul, aceasta este opinia mea și a colegilor mei, avem nevoie de o instituție care să se poată concentra pe dosarele de corupție mare pentru că ele sunt periculoase pentru toată țara, pentru toți cetățenii R.Moldova. E nevoie de un efort suplimentar pentru ca să putem crea aceste condiții și aceste dosare să nu fie examinate câte 10-20 de ani dar să lucreze o echipă, să avem certitudinea că oamenii care lucrează pe aceste dosare sunt oameni onești, nu sunt conectați la tot felul de grupări criminale, nu iau mită pentru a tergiversa examinarea acestor dosare sau și mai grav să ia decizii ilegale”, a explicat președintele la TV8.
Chiar dacă nu există o certitudine de sută la sută privind eradicarea fenomenului corupției, Maia Sandu consideră necesară întreprinderea unor eforturi pentru reducerea acestui fenomen.
Președintele a comentat și reacțiile societății la această inițiativă și a dat asigurări că opiniile expuse în cadrul discuțiilor și consultărilor vor fi analizate.
„Reacțiile au fost diferite. Toată lumea înțelege necesitatea urgentării, să ne asigurăm că cazurile de corupție mare sunt examinate, nu sunt tergiversate, nu sunt folosite în alte scopuri, dar sunt diferite opinii despre faptul cum ar putea fi creată această instanță. Sunt și păreri care spun că nu e nevoie, să așteptăm până se va reforma întreg sistemul. Opiniile sunt diferite, le analizăm, o să continuăm discuțiile. Sperăm în câteva săptămâni să finalizăm și să transmitem în Parlament”, a precizat Maia Sandu.
Maia Sandu a insistat că în actualul sistem, soluționarea dosarelor de mare corupție trebuie să fie o prioritate. În caz contrar, lucrurile nu vor pute fi schimbate substanțial, iar în lipsa unei decizii finale, banii sechestrați nu pot ajunge în bugetul statului.