Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, a oferit explicații în ceea ce privește comasarea celor două structuri de luptă cu corupția: Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA). Asta după ce în spațiul public se discuta intens crearea unei structuri unice, similară DNA-ului românesc.

Parlamentara a menționat că în R. Moldova, la acest moment, nu este posibil lucrul acesta, deoarece sunt câteva chestiuni tehnice și organizatorice, care ar pune în pericol activitatea structurilor anticorupție.

În cele două structuri lucrează procurori. Ofițerii de urmărire penală și ofițerii de investigații sunt detașați. Fie că ei sunt detașați de la CNA, fie sunt detașați de la Ministerul de lnterne, fie că ei sunt detașați de la Serviciul Vamal – orice alt organ sau instituție, care are urmărire penală. Deci ei nu pot fi staff-ul Procuraturii, ei sunt detașați. Dacă se lichidează CNA, acești ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigații trebuie să plece undeva ca ulterior să fie detașați la noua Procuratură. Ei ipotetic ar putea trece la MAI, la Vamă, la Frontieră, ca ulterior să fie detașați la DNA. Salariile la CNA sunt mai mari decât la MAI.

Acum, mie mi-e frică că în cazul lichidării CNA, ofițerii buni din CNA nu vor pleca la MAI. Pentru că este și un salariu mai mic, probabil și din punct de vedere al imaginii și prestigiului, probabil nu vor fi interesați să plece la MAI ca ulterior să fie detașați la PA. Deși salariile sunt mici și la CNA, dar care e raționamentul să distrugi o structură, ca ei să plece la MAI și de la MAI să iei tot la Procuratura Anticorupție? Nu se schimbă de fapt nimic. Trebuie evaluați procurorii și ofițerii de la CNA. O soluție ar fi să decuplăm CNA de PA. CNA să continue să investigheze corupția mică și sistemică, lucrând cu procuraturile municipale, iar PA să aibă dosare doar în exercitare, pe corupția mare”, a declarat Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Amintim, că atât președintele Parlamentului, Igor Grosu, cât și președinta Maia Sandu menționau anterior că ar fi binevenită crearea unui DNA în R. Moldova, în care să activeze doar procurorii și ofițerii de investigații, care au trecut filtrul integrității.