Autoritățile anunță lupta cu „partidele moarte”: Să stabilim anumite sancțiuni, până la radiere
Deputații din Comisia juridică, numiri și imunități propun măsuri mai dure în raport cu partidele care nu mai manifestă de ani buni nicio activitate politică. Despre acest lucru au discutat aleșii poporului în cadrul ședinței de astăzi, 21 iunie, în care au fost prezenți și reprezentanții CEC.
O declarație în acest sens a fost lansată de către deputatul Vasile Grădinaru, care a solicitat membrilor CEC să vină cu propuneri pentru a verifica activitatea și numărul de membri ai partidelor politice.
„Eu știu că sunt date cu caracter personal, dar am dori să ne gândim și să găsim acele instrumente, care ne-ar permite să verificăm dacă într-adevăr un partid are numărul necesar de membri, iar în caz că nu – el să fie radiat. Pentru că toate sancțiunile pe care noi le-am aplicat până acum Partidului ȘOR nu au fost eficiente. Știți de ce? Pentru că ei știu că mâine își vor cumpăra alt partid, foarte simplu. Dacă ei ar fi știut că nu există altă oportunitate, atunci ar fi avut o problemă. Și atunci partidele, în care există doar președintele și ștampila, ele pot fi folosite. Tocmai pentru asta ele nu sunt active. Fie că noi vom stabili pentru cei, care nu participă la ciclurile electorale, anumite sancțiuni - până la radiere, de exemplu, fie să avem alte pârghii ca astfel de partide, care există doar pe foaie și unde există doar ștampila și așteaptă o ofertă comercială de la un agent economic care vrea să-și tragă un partid, sau de la un criminal care pretinde că este urmărit politic – iată lucrul acesta trebuie să fie oprit”, a declarat Vasile Grădinaru.
În context, parlamentarul a propus ca să fie stabilită o o listă de activități minime, pe care ar trebui să le desfășoare un partid politic, ca el să poată fi catalogat drept funcțional. În aceeași ordine de idei, deputatul Dorian Istrati a cerut ca să fie găsit un mecanism de verificare și a listelor de membri ai unui partid, astfel încât acestea să nu se dubleze și aceiași oameni să nu se regăsească în mai multe partide concomitent.
Referitor la acest lucru, Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a spus că la moment Legea prevede că numărul de persoane este necesar se prezintă doar la îregistrarea unui partid, după care el nu mai este obligatoriu.
„Noi avem partide, care raportează 0 membri. Nici chiar președintele nu se mai identifică ca și membru de partid. În rapoartele de gestiune financiară, la cotizații ei scriu „zero membri”. Dar nu știu dacă este CEC instituția care ar trebui să țină evidența membrilor partidului. Noi putem să verificăm membrii doar prin intermediul cotizațiilor. Dacă ar fi instituit un Registru al Membrilor Partidelor la ASP, poate cumva ar fi bine ca acolo să fie evidența corespunzătoare”, a menționat Pavel Postica.
Anterior, Deschide.MD a scris despre un șir de partide politice, care nu mai sunt active de mulți ani, ba chiar au și termen expirat al mandatelor președinților.
Deschide și: DOC // Crește numărul partidelor „expirate”