Relațiile R.Moldova cu Federația Rusă sunt deteriorate și nu pot fi relații bune cu un stat agresor, apreciază președintele Parlamentului Igor Grosu. „Vedem o retorică agresivă în raport cu R.Moldova”, a declarat șeful Legislativului în platoul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. Convocarea ambasadorului R.Moldova la Moscova de către Ministerul rus al Afacerilor Externe, potrivit lui Grosu, face parte din „abordarea imperialistă” a Rusiei. Președintele Parlamentului a dat asigurări că în scurt timp Legislativul de la Chișinău va vota ieșirea din Acordul cu Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Cu Rusia, relațiile sunt foarte, foarte deteriorate. Nu putem vorbi despre relații bune cu un stat agresor, care distruge statul nostru vecin Ucraina și sfidează toate normele interne. Vedem o retorică agresivă în raport cu R.Moldova, vedem campanii orchestrate susținute de acest stat și în raport cu grupări criminale organizate”, a declarat Igor Grosu.

Șeful legislativului a subliniat că în ultima vreme, Rusia a devenit mult mai agresivă, în special după obținerea de către R.Moldova a statutului de țară candidată la aderare la UE și că regimul de la Kremlin s-ar teme de astfel de țări ca R.Moldova cu democrații în devenire. „Le consideră contagioase pentru proprii cetățeni”, a afirmat Igor Grosu care a ținut să evidențieze că și convocarea de către autoritățile ruse a ambasadorului R.Moldova, Lilian Darii, acreditat la Moscova, se înscrie în abordarea imperialistă a Rusiei. Federația Rusă, potrivit lui Igor Grosu, nu mai poate fi numită prieten al R.Moldova.

Convocare e o abordare imperialistă, în contextul poziției clare și deschise a R.Moldova. Cel mai bun lucru ce poate face Rusia acum e să își retragă armată si să înceteze a omorî civili, să distrugă orașe, sate. Iarna am văzut șantaj energetic, am devenit mai rezistenți, am văzut embargouri, propagandă, dezinformare - toate lucrurile acestea nu pot duce la o atmosferă de prietenie. Toate declarațiile care le auzim e o politică imperială, dură, cinică, lipsită de respect față de o democrație în devenire cum e R.Moldova. Astfel de țări, Federația Rusă le consideră contagioase pentru proprii cetățeni. Nu poți ține țări prin aceste conflicte înghețate, această politică nu mai ține”, a opinat șeful Legislativului.

Cu referire la discrepanța dintre numărul de diplomați ruși acreditați în R.Moldova și moldoveni acreditați în Rusia, Grosu a spus că se impune o analiză a Ministerului Afacerilor Externe și integrări Europene care ar putea argumenta luarea unor decizii politice „curajoase”.

O parte din cei care pretind că sunt diplomați sunt cu epoleți, și cei care reprezintă instituțiile de securitate aflându-se pe teritoriul Transnistriei, numai diplomați nu pot fi catalogați”, a subliniat Grosu.

Agresiunea și barbarismul Rusiei nu au făcut decât să consolideze opțiunea cetățenilor moldoveni pentru integrare europeană, alegere exprimată la ultimele scrutine electorale și una din principalele preocupări ale autorităților de la Chișinău este să își dezvolte capacitățile de apărare a spațiului aerian, și de atacurile hibride ale Rusiei inclusiv prin grupările criminale, a declarat Igor Grosu.

R.Moldova nu se poate asocia cu o țară care „exportă violență, moarte, distruge orașe”, a menționat Grosu, subliniind că Parlamentul, în actual sesiune, va lua o decizie de ieșire din Acordul cu CSI, nu înainte de a se asigura că autoritățile de la Chișinău au acorduri bilaterale semnate cu fiecare stat în parte membru CSI.

CSI a fost un proiect geopolitic de renaștere a URSS. Acum, dacă un membri fondator atacă și sfidează un alt membru fondator, eu nu cred că mai poate fi numită comunitate. Noi ne-am ales cu amenințări din partea Federației Ruse, menține armata. De fiecare dată când abordăm subiectul, ei spun de pacificatori. Noi nu spunem de pacificatori, ci de militarii, care se află ilegal pe teritoriul R.Moldova. Toate lucrurile acestea ne-au determinat să purcedem la evaluarea tuturor tratatelor care le avem cu CSI. Am demarat procesul de ieșire. Noi nu putem să ne asociem cu cei care exportă violență moarte, distrug orașe. Până la finele acestei sesiuni să votăm ieșirea din acest acord. Proiectul este în Executiv, din moment ce ajunge în Parlament, îl punem pe rol”, declarat Igor Grosu.

Autoritățile de la Chișinău, potrivit șefului legislativului, vor evalua cu atenție fiecare acord sau tratat încheiat în cadrul CSI. R.Moldova trebuie să dea dovadă de curaj să demonstreze că își dorește să devină parte a comunității europene. Oscilarea politicienilor dintr-o parte în alt pe parcursul celor 30 de ani de Independență, a adus un deserviciu și o lipsă de credibilitate, prejudiciu care se recuperează cu greu și în timp.