Igor Grosu: Sper într-o decizie pozitivă a UE privind deschiderea negocierilor de aderare. Corect e să mergem împreună cu Ucraina
R.Moldova a îndeplinit trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, asumate de autoritățile de la Chișinău la obținerea statutului de țară candidată la aderare, potrivit unei evaluări intermediare a Comisiei Europene. În același timp, autoritățile se declară optimiste că vor reuși implementarea celorlalte recomandări pentru a obține decizia UE de deschidere negocierilor de aderare. În procesul de integrare europeană, R.Moldova trebuie să meargă împreună cu țara vecină Ucraina, a declarat pentru TVR Moldova președintele Parlamentului Igor Grosu. Șeful legislativului susține că este important ca R.Moldova să își facă temele pentru acasă și să demonstreze voința politică de integrare europeană. Grosu a reiterat ideea enunțată de Josep Borrell la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca, că integrarea europeană și reglementarea transnistreană sunt două obiective care trebuie abordate în mod separat.
Igor Grosu a subliniat că cel mai important domeniu rămâne reforma justiției, menționând totodată că și alegerile generale locale din toamnă vor fi un test al democrației în R.Moldova. Grosu a subliniat că scrutinul electoral trebuie bine organizat pentru a demonstra partenerilor europenei că în R.Moldova pot fi organizate alegeri libere și corecte.
Președintele Parlamentului se declară optimist că la sfârșitul anului R.Moldova va obține decizia pozitivă a Bruxelles-ului privind deschiderea negocierilor de aderare.
„Sunt optimist, cred că vom reuși în timp să onorăm toate recomandările. Pe de altă parte, suntem obligați să facem lucrul ăsta, o facem, în primul rând, pentru noi, nu pentru Comisia Europeană și eu cred că în timpul care a rămas putem realiza toate aceste recomandări astfel ca în decembrie, să avem obrazul și bunul simț să solicităm respectuos țărilor membre UE să adopte acea decizie istorică, politică importantă. Pe de o parte, noi credem în forțele noastre, în efortul pe care îl depunem noi, pe de altă parte, noi simțim și obligația. Anul acesta noi trebuie să facem tot posibilul și să obținem această decizie, ținând cont de contextul politic, electoral mă refer la evenimente care o să aibă loc și în cadrul UE. Noi trebuie să ne facem temele pentru acasă exemplar nu doar prin prisma bifării. Se așteaptă mai mult, pe lângă aprobarea pachetului de legi în care ne-am angajat, să demonstrăm spiritul”, a declarat Igor Grosu.
În procesul de integrare europeană, R.Moldova trebuie să meargă împreună cu țara vecină Ucraina, consideră șeful legislativului care a ținut să precizeze că „subiectul decuplării” a fost depășit și că autoritățile de la Chișinău au depus eforturi pentru a a argumenta că trebuie „să mergem împreună cu Ucraina”.
„E important să avem startul cu prietenii din Ucraina, în rest, fiecare țară își stabilește strategia. Eu cred că domeniul justiției rămâne prioritar, mai avem de muncit ca să facem lucrurile ireversibile, blocul de securitate rămâne prioritar în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina. Cred că s-a depășit subiectul decuplării, care a persistat ceva timp în urmă. Acum nu se mai discută lucrul acesta, a fost un efort de a convinge și din partea diplomaților noștri, și din partea conducerii la toate întrevederile noastre. Nu se mai pune problema, noi am reușit să argumentăm că trebuie să mergem, cel mai indicat și corect să mergem împreună cu Ucraina. O să fie un semnal puternic și pentru poporul ucrainean, care luptă inclusiv pentru securitatea noastră și a Europei, dar și pentru cetățenii R.Moldova - unica țară non UE care suntem la hotar cu Ucraina și facem tot ce putem pentru refugiații ucraineni, pentru prietenii noștri ucraineni. Argumentele noastre au fost ascultate, auzite, înțelese și sper într-o decizie pozitivă pentru ambele țări”, a opinat Igor Grosu.
Cu referire la integrarea europeană și reglementarea transnistreană, Grosu a reiterat ideea enunțată de înaltul reprezentant pentru Afaceri externe și Politica de Securitate a UE, Josep Borrell, la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca că aceste două obiective trebuie abordate în mod separat.
„Va trebui să ne înarmăm cu răbdare. Nu privim la pachet integrarea europeană și reglementarea conflictului transnistrean. Acestea sunt două lucruri separate. Mă bucur că această ideea a fost acreditată la nivel european. Integrarea europeană a R.Moldova va fi acel catalizator simțit la fierul ierbii prin justiție corectă, servicii de calitate să poți merge la studii. Mulți deja au simțit aceste avantaje, unii au pașaportul R.Moldova, alții au și pașaportul românesc”, a declarata Igor Grosu.
Soluția pentru reglementarea transnistreană este un pașnică, afirmă președintele Parlamentului, care a menționat că acest conflict nu este unul intern ci unul artificial creat de Federația Rusă. Grosu a exclus posibilitatea reluării negocierilor în formatul „5 plus 2” pe motiv că țara mediatoare - Federația Rusă este statul agresor.