Cum se asigură România că RM nu-i fură banii? Cioloș: Vă furați singuri căciula
Premierul român Dacian Cioloș spune că „e o modalitate de a vă fura căciula singuri" dacă banii acordați din exterior pentru Republica Moldova au fost furați sau se vor fura mai departe.
În cadrul vizitei sale la Chișinău Cioloș a susținut alături de omologul său moldovean o conferință de presă în cadrul căreai a fost întrebat cum se asigură România că banii acordați pentru Republica Moldova nu vor fi furați.
„Cred că această idee cu furatul banilor poate merge până la un punct pentru că este o modalitate de a fura căciula singuri. Cred că un Guvern care nu este capabil să asigure o administrare și transparență corectă a fondurilor în timp pierde și credibilitatea și susținerea atât a cetățenilor moldveni cât și europeni", a declarat prim-ministrul României care a precizat că Bucureștiul monitorizează modul în care sunt cheltuite unele fonduri alocate Republicii Moldova.
O intervenție la acest subiect a avut și premierul Pavel Filip care a ținut să menționeze că în Republica Moldova s-au schimbat regulile de joc la acest capitol.
„Reprezint Guvernul care are misiunea să recredibilizeze RM. În ianuarie RM era într-o situație proastă pentru că nu au fost gestionați corect banii publici până atunci. Ne-am dorit să lansăm reforme ca RM să aibă parte de credibilitate din partea partenerilor externi și vreau să nu subestimați Guvernul României sau FMI pentru că ei se asigură că în RM s-au chimbat regulile de joc. Pot să-i dezamăgesc pe unii sau pe alții că RM este alta decât cum a fost la începutul acestui an", a dăugat premierul.
Deschide.MD precizează că în cadrul Guvernului a fost aprobat în luna martie un proiexct de lege prin care demnitarii şi persoanele cu funcţii de răspundere, care vor fura din banii oferiţi de europeni, riscă până la 15 ani de puşcărie.
Potrivit proiectului de lege, pedeapsa maximă pentru delapidările de fonduri europene este de până la 15 ani de închisoare sau o amendă de până la 160 de mii de lei. Aceasta va fi aplicată persoanelor cu funcţii de demnitate publică sau în cazul unui grup criminal.
Persoanele juridice riscă, însă, o amendă de până la 180 de mii de lei. Aceste infracţiuni vor fi investigate de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie, împreună cu angajaţii Oficiului European de Luptă Antifraudă.