Uniunea Magistraților din România va acorda sprijin pentru reforma justiției din R. Moldova
„Ar fi bine de a realiza și un transfer de expertiză dinspre DIICOT/DNA spre instituțiile similare din Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de Dan Ștefan Spânu, vicepreședinte al Uniunii Magistraților din România, la întâlnirea cu Iurie Leancă, candidatul PPEM la președinția Republicii Moldova.
În timpul discuțiilor, Iurie Leancă a afirmat că Moldova are ce învăța din experiența magistraților români.
„Dacă sau mai făcut pași în privința cooperări structurilor de combatere a corupției trebuie făcuți pași și în privința cooperări pe lupta împotriva crimei organizate. În acest sens, Moldova are nevoie de o structură specializată pentru depistarea infracțiunilor de spălare a banilor, de fraude economice. Nu în ultimul rând, procurorii și judecători români ar trebui să participe la o misiune UE de monitorizare a Justiției (EU-JUST)", a subliniat Iurie Leancă.
Procurorilor și judecătorilor moldoveni le-ar fi utile cursuri de bună practică și stagii de pregătire în România, a mai spus Leancă. El a propus chiar organizarea unor clase speciale la Institutul de Magistratură Român: cu tineri care vor să fie magistrați moldoveni.
„Ar fi bine de a realiza și un transfer de expertiză dinspre DIICOT/DNA spre instituțiile similare din Republica Moldova. Sigur că experiența României este și poate fi de ajutor colegilor de la Chișinău. Aș propune chiar organizarea unor clase speciale la Institutul de Magistratură Român cu clase de tineri care vor să fie magistrați moldoveni", a conchis Dan Ștefan Spânu.
Dan Ștefan Spânu este și conferențiar universitar dr. la Departamentul de drept privat al Facultății de Drept, Universitatea din Craiova. Magistratul a activat în perioada 1980-1986 în calitate de jurisconsult, 1986-1998 – judecător la Judecătoria Craiova, 1998-2002 – judecător la Tribunalul Dolj, 2002- prezent – judecător Curtea de Apel Craiova, Secţia I Civilă.