Alegeri europarlamentare 2024 // Cetățenii români din R. Moldova au venit la vot de dimineață
Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene își aleg legislatorii în Parlamentul European. În R. Moldova, alegerile se desfășoară la 52 de secții de votare deschise de Ambasada României la Chișinău precum și la misiunile diplomatice din alte state europene. Votarea a început la ora 7:00 și se va încheia la ora 22.00. Procesul de vot ar pute fi prelungit cu o oră în cazul în care vor fi mulți alegători.
„Pe acest mal al Prutului, de la #NORD la #SUD și de la #EST la #VEST, cetățenii români cu drept de vot s-au prezentat la urne încă de la deschiderea secțiilor de votare pentru a-și alege reprezentanții in Parlamentul European. O dovadă de responsabilitate și spirit civic”, se arată în mesajul Ambasadei României la Chișinău, postat în dimineața zilei pe pagina de Facebook.
Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Este vorba despre: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu este permisă votarea cu titlul de călătorie.
Ambasada atenționează că pentru a putea vota actul de identitate trebuie să se afle în termenul de valabilitate, nefiind posibilă votarea cu un document expirat. Cetățenii străini ai altor state membre UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, pot vota eurodeputații români doar dacă s-au înregistrat în prealabil în România pe listele speciale pentru a vota la aceste alegeri.
Din cele 52 de secții de votare, 28 de secții sunt deschise în zona de centru, 17 în zona nord și 7 în sudul Republicii Moldova. În Chișinău, alegătorii pot vota la oricare dintre cele 13 secții deschise în capitală.
Pentru cetățenii României și Bulgariei au fost deschise mai multe secții de votare, iar pentru cetățenii celorlalte țări votul se va desfășura la misiunile diplomatice aflate în Moldova.
Alegerile în parlamentul European se desfășoară în perioada 6-9 iunie. În scrutinul din 2024, vor fi aleși 720 de europarlamentari cu un mandat până în anul 2029. Numărul deputaților în PE din fiecare țară este stabilit în baza principiului proporționalității. Cei mai mulți legislatori - 96, va avea Germania, cei mai puțini - câte 6 vor fi aleși în Cipru, Luxemburg și Malta.
România urmează să aleagă 33 de legislatori în Parlamentul European, Bulgaria -17.
Startul alegerilor în Parlamentul European a fost dat de Olanda pe 6 iunie, fiind urmată de Irlanda, unde votul a avut loc vineri, 7 iunie, şi de Letonia, Malta şi Slovacia, unde s-a votat sâmbătă, 8 iunie. În Cehia, urnele sunt deschise vineri şi sâmbătă, în timp ce în Italia se votează sâmbătă şi duminică.
Celelalte 20 de ţări ale Uniunii inclusiv România desfășoară alegerile europene duminică, 9 iunie.
Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 71 la sută dintre respondenți intenționează să voteze, iar acesta ar fi o cifră destul de bună, tinând cont că la alegerile din 2019, prezența la vot la nivelul întregii UE a fost de puțin peste 50 la sută.