Rusia ar putea ajunge pe banca acuzaților pentru crimele regimului sovietic. Istoric: Regimul lui Putin a preluat practicile URSS
Rusia ar putea să fie condamnată pentru crimele comise de URSS, inclusiv pentru deportările și foametea organizată din Basarabia. De această părere este istoricul Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, care a declarat, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”, că actualul regim de la Moscova a preluat practicile sovietice, iar acest lucru ar putea duce la declanșarea unui nou proces Nurnberg.
”Unii erau foarte sceptici în interpretarea istoriei sovietice, inclusiv legat de deportări, foamete. Dar acum, când văd direct că Rusia reia practici din istoria sovietică, aceleași deportări ale copiilor din Ucraina, ceea ce contravine, apropo, dreptului internațional. Deci se adună aceste lucruri, se va reveni la acest subiect. Acum totul e posibil, pentru că Rusia, din păcate, prin invazia aceasta decisă de Putin, riscă să se ajungă la un nou proces Nurnberg. Deci, totul este posibil acum, Rusia parcă se cere, își crează această imagine și nu este exclus să se ajungă în instanță. Din punct de vedere juridic, Rusia este moștenitoarea URSS” a declarat Igor Cașu.
Potrivit lui, Rusia a devenit foarte vulnerabilă și poată fi trasă la răspundere pentru crimele comise în perioada sovietică, inclusiv în Basarabia, iar istoricii colectează informațiile incriminatorii din perioada deportărilor și a foametei organizate.
”Noi, istoricii, adunăm date și la deportări, și la foamete, care să incrimineze regimul sovietic, să arate responsabilitatea sa. De exemplu, chiar aceste documente care arată că ei s-au implicat cu ajutoare în timpul foametei. Trebuie să fim atenți când vin aceste ajutoare. Dacă ele vin peste două-trei luni de la primele cazuri de canibalism, care deja arată o situație, și tu vii și ajuți, dar cum ajuți. Vii în martie 1947 și le spui că ajutorul e de la Stalin, dar nu vi l-a dat pur și simplu, dar ca să mergeți în câmp și să semănați. Deci ăsta e umanismul sovietic. După ce s-au terminat lucrările de primăvară, s-au terminat și ajutoarele” a declarat istoricul.
Igor Cașu mai este de părerea că tot o instanță de judecată trebuie să decidă dacă acțiunile sovieticilor în timpul deportărilor și foametei organizate au fost sau nu acte de genocid.
”Rămâne o problemă deschisă. Avem nevoie de o decizie a unei instanțe de judecată recunoscute, care are această competență. Noi, istoricii, trebuie să pregătim aceste capete de acuzare și, în ultimă instanță, judecata va decide” a conchis Igor Cașu.