R. Moldova reprezintă o piesă importantă în lupta multidimensională a Occidentului cu Rusia, iar stabilitatea, siguranța și suveranitatea sa este în interesul Statelor Unite ale Americii. De această părere sunt experții de la Hudson Institute, un think tank conservativ din SUA, care a venit cu o listă de 12 recomandări pentru autoritățile de la Washington DC în vederea păstrării R. Moldova în rândul statelor libere și democratice.

Potrivit autorilor, R. Moldova se află acum la o răscruce istorică între integrarea europeană și lumea rusă și, deși alegerea este clară, Chișinăul nu o poate face de unul singur. De aceea, atât timp cât R. Moldova cere ajutorul vecinilor săi europeni și al Statelor Unite, Occidentul trebuie să îl ofere. În opinia Hudson Institute, acestea sunt 12 puncte la care Washingtonul trebuie să atragă atenția:

Recomandări Politice și Diplomatice

  1. SUA trebuie să stabilească o prezență politică de rang înalt în R. Moldova. R. Moldova este singurul stat din Europa de Est care nu a fost vizitat de un președinte în exercițiu al SUA. Ultimul vicepreședinte al SUA care a vizitat R. Moldova a fost Joe Biden în 2011. Ca președinte, Biden ar trebui să efectueze o vizită înainte de alegerile din octombrie din R. Moldova. Mai mult, oficiali de rang înalt din toate domeniile guvernului SUA ar trebui să urmeze un program de vizite mai frecvente.

  2. SUA trebuie să se concentreze pe realizările reale ale R. Moldova în lupta împotriva corupției – nu pe așteptările nerealiste din afară. SUA ar trebui să colaboreze îndeaproape cu Europa pentru a ajuta R. Moldova să lupte împotriva corupției. Reformele sociale, economice și politice din R. Moldova vor dura. Perspectiva aderării la UE va conduce reformele mai rapid și mai eficient decât orice ar putea face Washingtonul și Chișinăul pe bază bilaterală.

  3. SUA trebuie să promoveze reformele economice și politice în R. Moldova. SUA și Europa ar trebui să coopereze pentru a întări buna guvernanță în R. Moldova. Combaterea corupției și construirea unei economii vibrante, libere, pentru a atrage investiții străine directe, vor ajuta la asigurarea viitorului R. Moldova și vor pune bariere pentru a asigura că statul rămâne pe calea euro-atlantică.

Recomandări de Securitate și Apărare

  1. SUA trebuie să urmeze o politică de victorie în Ucraina. Cel mai bun mod pentru SUA de a asigura o R. Moldova sigură, prosperă și suverană este să se asigure că Ucraina înfrânge militar Rusia. Până când Ucraina nu este sigură, R. Moldova va rămâne în vizorul Moscovei.

  2. SUA trebuie să mobilizeze centrele de excelență relevante ale NATO pentru a ajuta R. Moldova. NATO ar trebui să încurajeze centrele sale de excelență să asiste R. Moldova împotriva agresiunii hibride rusești. Alianța ar trebui să considere în special invitarea R. Moldova să participe la inițiativele axate pe securitatea cibernetică, securitatea energetică și contracararea propagandei.

  3. SUA trebuie să aprofundeze treptat legăturile în domeniul apărării între SUA și R. Moldova. SUA ar trebui să lucreze bilateral și, atunci când este cazul, prin NATO pentru a îmbunătăți capacitățile de securitate și militare ale R. Moldova. Acest lucru poate include o mai mare participare a R. Moldova la exerciții de antrenament ale SUA și NATO, mai multe oportunități de educație militară pentru ofițerii moldoveni și o relație mai profundă între Carolina de Nord și armata moldoveană ca parte a Programului de Sponsorizare a Statelor. Cu toate acestea, Chișinăul ar trebui să stabilească ritmul pentru această creștere a cooperării.

  4. SUA trebuie să concentreze resursele FMF, Facilității Europene pentru Pace și Inițiativei Europene pentru Apărare pentru a ajuta R. Moldova să-și consolideze domeniul apărării. Moldovenii înțeleg că forțele lor armate mici au capacități limitate. Cu toate acestea, forțele armate moldovene au prioritizat îmbunătățirea apărării aeriene, cultivarea rezilienței sociale și creșterea capacităților de artilerie și foc indirect. SUA și aliații săi europeni ar trebui să colaboreze cu R. Moldova pentru a-i ajuta în aceste domenii.

Recomandări Geopolitice

  1. SUA trebuie să colaboreze cu Europa pentru a crea un nou format pentru rezolvarea pașnică a problemei Transnistriei. Formatul existent 5+2 a devenit neviabil din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Washingtonul ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea relațiilor trilaterale dintre Ucraina, R. Moldova și România până când se găsește o alternativă adecvată.

  2. SUA trebuie să coordoneze acum cu R. Moldova, România și UE cu privire la o iminentă criză energetică în Transnistria. SUA trebuie să colaboreze cu părțile interesate acum pentru a preveni o criză economică și umanitară în Transnistria când expiră acordul de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina la sfârșitul acestui an. Este absolut rezonabil ca Ucraina să nu-și reînnoiască acordul cu Rusia. Cu toate acestea, preocupările Chișinăului cu privire la o criză economică și umanitară iminentă în Transnistria sunt, de asemenea, justificate. România își asumă rolul de a acoperi deficitul de energie electrică pe care Moldova ar putea să îl întâmpine. Cu toate acestea, pentru a asigura stabilitatea în regiunea mai largă, factorii de decizie trebuie să găsească o soluție durabilă pentru dependența Transnistriei de gazul rusesc. SUA ar trebui să exploreze dacă Inițiativa Celor Trei Mări ar putea ajuta la abordarea acestei probleme.

  3. SUA trebuie să colaboreze îndeaproape cu R. Moldova în privința oricărei politici diplomatice, de securitate, energetice sau economice regionale care ar putea afecta direct sau indirect Transnistria. Kremlinul își folosește influența în Transnistria pentru a submina autoritățile legitime ale R. Moldova. Cu toate acestea, elita conducătoare actuală din Transnistria este, de asemenea, îngrijorată de stabilitatea necesară pentru a-și asigura propria prosperitate, fie prin economia legitimă, fie prin piața neagră. Oficialii moldoveni și transnistreni sunt legați de status quo pentru a păstra stabilitatea. SUA ar trebui să-și încadreze politicile față de regiune având în vedere acest aspect.

  4. SUA trebuie să-și revitalizeze angajamentul cu Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și R. Moldova) pentru a construi relații cu R. Moldova. GUAM este un bloc regional care încurajează cooperarea economică, comercială, culturală și diplomatică între Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și R. Moldova. Washingtonul ar trebui să ia în considerare modul în care organizațiile regionale precum GUAM pot ajuta la avansarea interesului național și la construirea de relații în care interesele SUA și regionale se suprapun. Ultima întâlnire la nivel de miniștri de externe SUA-GUAM a avut loc în 2017. Secretarul de stat Antony Blinken ar trebui să solicite imediat un summit SUA-GUAM la Washington pentru a explora modalitățile de a stimula cooperarea.

  5. SUA trebuie să revitalizeze participarea SUA la Inițiativa Celor Trei Mări. Inițiativa a fost lansată în 2016 pentru a facilita dezvoltarea legăturilor energetice și de infrastructură între națiunile europene cu interese în Marea Baltică, Adriatică și Neagră. Aceasta include Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Ucraina și R. Moldova sunt parteneri participanți. SUA ar trebui să ia în considerare rolul pe care l-ar putea avea Inițiativa în îmbunătățirea situației energetice și de tranzit din R. Moldova.

Potrivit autorilor articolului, adoptând aceste măsuri, SUA pot ajuta moldovenii să reziste tentației de a rămâne în umbra puterii rusești. Procedând astfel, Occidentul poate câștiga o bătălie crucială în lupta sa continuă cu Rusia, conchide Hudson Institute.