Summitul statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care își începe astăzi lucrările la Washington (SUA), ar putea lua decizii importante pentru Ucraina, susține expertul român Iulian Fota. Solicitat de MOLDPRES, Iulian Fota a declarat că discuțiile despre Ucraina în cadrul NATO iau în considerare și Republica Moldova și în acest context, statele membre NATO ar putea lua decizii legate de Republica Moldova.

Iulian Fota a menționat că pe agenda summitului de la Washington sunt incluse două chestiuni de importanță majoră. Una din acestea se referă la Ucraina.

E un moment critic pentru Ucraina, NATO va continua să fie de partea sa și o serie întreagă de decizii se cam văd se întrezăresc  prin ceea ce mai scrie presa internațională. Când discutăm despre Ucraina, lumea ușor, ușor a înțeles că discutăm și despre Republica Moldova este importantă. Mă aștept aici, Alianța Nord-Atlantică să vină cu decizii ceva legate și de Republica Moldova. Știm bine că sprijinul Alianței a fost consistent pentru Republica Moldova în ciuda faptului că în continuare și este un lucru pe care l-am mai spus și îmi este greu să înțeleg - de ce Chișinăul se cramponează de o politică de neutralitate care știm că nu a oferit nimic, nimic bun Republicii Moldova”, a opinat expertul.

Expertul român a mai spus că NATO nu va oferi acum un răspuns privind aderarea Ucrainei la blocul militar, deși decizia fusese luată mai devreme la summitul NATO de la București.

„Formularea a fost atunci foarte clară, NATO spunând foarte tranșant că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale alianței. Nu se revine, nu se contestă, nu se discută această decizie, întrebarea este când  și asta este cel puțin întrebarea la care pentru moment la summitul acesta nu vom avea un răspuns. De facto, Ucraina este țară NATO, Ucraina are deja armata dotată, organizată, inclusiv înzestrată pe model NATO cu capabilități NATO, din punctul acesta de vedere, războiul a fost un factor important pentru că Ucraina deja este interoperabilă cu NATO . Din punctul de vedere al statutului de membru-prim și de aici decurge articolul cinci care protejează toată lumea, eu cred că trebuie mai așteptat un pic”, a explicat Iulian Fota.

Cel deal doilea subiect inclus pe agenda reuniunii de la Washington este pregătirea Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor, sau „pregătirea Alianței pentru război”, precum a opinat expertul. 

Opțiunea numărul unul a Alianței și a statelor membre NATO este pacea în continuare, de aceea în cei 75 de ani de istorie a alianței, nu avem niciun element, nu avem niciun moment de agresiune NATO. Dacă e să facem o paralelă cu ce a fost Varșovia altă dată, una-doua intervenea peste statele membre. Pe de altă parte, nu numai că vrea pace, NATO vrea să fie pregătită pentru ce este mai rău, pentru că până la urmă, cum spuneau vechii romani, dacă vrei pace, trebuie să fii pregătit de război”, a mai spus Iulian Fota.

NATO, potrivit expertului român,  va continua să își consolideze pozițiile în zona Mării Negre și implementarea deciziilor importante nicidecum nu poate fi influențată de preluarea șefiei NATO de către fostul prim-ministru al Țărilor de Jos, Mark Rutte. Summitul de la Washington va fi ultimul summit desfășurat în mandatului secretarului general NATO, Jens Stoltenberg.

Odată cu acest summit se va face și schimbarea de conducere. Nu mă aștept la schimbări mari pentru că NATO este o organizație foarte constantă  în abordare, foarte metodică  și când este vorba despre apărare, pregătire pentru operațiuni militare pentru război, întotdeauna trebuie să abordezi o perspectivă în termen mediu spre lung. Sunt convins că elementul de continuitate va exista și va fi cel definitoriu. Pe de altă parte, ca orice secretar general nou, ești liber să vii să pui anumite accente  să stabilești anumite priorități. Vizavi de funcționarea organizației, dl Rutte e totuși secretarul general, NATO e condusă de statele membre, prerogativele dânsului sunt bine precizate, sunt limitate nu aș concentra discuția pe ce va aduce dânsul nou pentru că marile decizii au fost luate și ele vor trebui implementate”, a opinat Iulian Fota.

Summitul NATO, care începe astăzi la Washington marchează 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Republica Moldova este reprezentată la această reuniune de o delegație condusă de viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe. În capitala SUA vor fi vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina.