Mai devreme sau mai târziu Federația Rusă va trebui să respecte anumite reguli, dacă va dori să fie acceptată în societatea mondială, a declarat directorul executiv al CID NATO, expertul Ion Tăbîrță în cadrul emisiunii „Dialog Deschis” cu Tudor Ioniță. Expertul a făcut referire la prevederile Declarației finale a summitului NATO care și-a ținut lucrările la Washington și care a cerut regimului de la Moscova să își retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova.

Federația Rusă nu că își va retrage acum trupele sau va respecta o decizie sau o solictare, dar Federația Rusă am văzut în ce mod barbar a încălcat normele dreptului internațional începând războiul în Ucraina. Mai devreme sau mai târziu, Federația Rusă, dacă va dori să fie acceptată în societatea mondială sau să revină în lumea normală, ea va trebui să respecte aceste reguli. De regulă, cine nu respectă normele sau prevederile? Regimurile care nu sunt democratice, autoritare, totalitare. Un anumit stat dacă va dori să își organizeze în mod democratic societatea, el va trebuie să respecte aceste reguli. De aceea aceste solicitări nu sunt în zadar, poate acum pare. Ele sunt niște mecanisme juridice pe care mai devreme sau mai târziu un stat va trebui să le accepte”, a opinat Ion Tăbîrță.

Totodată, expertul s-a arătat convins de faptul că mai devreme sau mai târziu „criminalii de război” vor fi trași la răspundere, invocând exemplul fostei Iugoslavii, precum și tragerea la răspundere a liderilor fasciști.

Nu excludem ca într-o bună zi același Putin să fie judecat. Mai devreme sau mai târziu, un act de condamnare a lui Putin neapărat va fi. Avem exemplul tribunalului de la Nürnberg. Până la urmă, liderii regimului fascist au fost trași la răspundere, au ispășit o anumită pedeapsă. Eu sunt sigur că se va ajunge într-o bună zi că și liderii regimului putinist vor fi trași la răspundere”, a afirmat Tăbîrță

Șeful Centrului de Informare și Documentare NATO a subliniat că relația R. Moldova cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este foarte importantă în menținerea păcii și securității, însă societatea încă nu conștientizează acest lucru.