Dialog Deschis // Ion Tăbîrță: Rușii nu doresc europenizarea R. Moldova, pentru ei referendumul e un pericol
Rusia nu dorește modernizarea și integrarea europeană a R. Moldova și prin diverse modalități încearcă să împiedice transformările inițiate și implementate de autoritățile de la Chișinău pentru a putea menține o mentalitate învechită a oamenilor și controlul acestui spațiu ex-sovietic. Opinia a fost exprimată de Ion Tăbîrță, directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO în cadrul emisiunii „Dialog Deschis” cu Tudor Ioniță.
„Federația Rusă nu dorește modernizarea Republicii Moldova, nu dorește europenizarea. Federația Rusă dorește ca spațiul post-sovietic să fie o zonă gri inclusiv R. Moldova, pentru că fiind în această zonă gri neeropenizându-ne, nemodernizându-ne, ei ar menține un anumit control asupra mentalului colectiv asupra populației. Poate, inițial, ei au greșit crezând că vor fi niște acorduri. Nu, europenizarea, integrarea europeană înseamnă a construi instituții. Asta înseamnă că populația altfel va gândi și nu va accepta acel mod de organizare a societății, autoritar, cu „țari batiușka”, pentru că rușii au acum un „țari batiușka”. Putin a schimbat instituția oligarhiei de la începutul anilor 90 ai secolului trecut cu cea a securității”, a opinat Ion Tăbîrță.
Expertul este de părere că Federația Rusă nu își dorește ca acel referendum privind integrarea europeană, care va avea loc pe 20 octombrie într-o zi cu alegerile prezidențiale, să aibă o prezență masivă, deoarce asta ar însemna un nou proiect de țară - modernă și europeană. „Referendumul cu un vot masiv” poate fi un pericol pentru politica propagandistică a Rusiei”, a afirmat Tăbîrță.
„Rușii nu își doresc ca noi să ne schimbăm. Pentru ei acest referendum este un pericol pentru că referendumul pentru ei ar putea să însemne acel proiect de țară care ar duce la europenizare și ar putea ca această divizare, care există în R. Moldova, să dispară sau să se reducă mult. Or, Federația Rusă vrea să aibă o populație acici cu „deni pobedî” și cu „război pentru apărarea patriei”. Referendumul cu o prezență masivă și cu un vot convingător poate fi un pericol pentru politica propagandistică pe care o duce aici. Federația Rusă nu contribuie la dezvoltarea R. Moldova. Federația Rusă acționează propagandistic prin actorii săi de influență care bagă bani”, a afirmat Ion Tăbîrță.