R. Moldova rezistă în fața agresiunii hibride a Rusiei și această realizare se datorează sprijinului de care beneficiază autoritățile de la Chișinpu din partea României și partenerilor occidentali, susține analistul politic român Mihai Isac. Expertul este de părere că R. Moldova poate face acțiuni concrete pentru integrare europeană și sugerează autorităților să comunice eficient cu populația, în special în contextul defășurării în octombrie a referendumului privind integrarea europeană.

Doar datorită sprijinului României și al altor parteneri occidentali, R. Moldova rezistă în fața agresiunii hibride a Rusiei. Vedem ce se întâmplă în Georgia, ce se întâmplă în Ucraina, ce s-a întâmplat în Belarus și mă bucur că astfel de emisiuni ca cea de azi (11 iulie, TVR Moldova n.a.) poate avea loc la Chișinău. În Belarus, opoziția s-a refugita și astfel de emisiuni au loc în Praga, Varșovia sau statele baltice”, a spus analistul de politică externă Mihai Isac la emisiunea „Punctul pe AZi” de la postul TVR MOLDOVA

Potrivit analistului, acest aspect este una din marile realizări ale R. Moldova.

R. Moldova încă poate face pași spre integrarea europeană. Populația avea mari așteptări. Chiar și modul de realizare a referendumului din octombrie ridică unele semne de întrebare de comunicare strategică din partea guvernării. Nimeni nu se îndoiește de necesitatea integrării în UE, dar modul în care s-a comunicat este deficitar. Nu este numai problema R. Moldova. În tot estul Europei, în fostele țări comuniste, există dificultăți de comunicare cu societatea civilă sau cu opoziția”, a precizat analistul.

Mihai Isac a menționat că, niciodată în istoria sa de la independență încoace, R. Moldova nu a avut un sprijin atât de mare din partea României și a cancelariilor occidentale.

România este alături de populația R. Moldova, indiferent de cine este la guvernare. Perioada Voronin a arătat-o foarte bine. Faptul că în acest moment există o guvernare pro-europeană este un atu și sper ca și cei de la Chișinău să folosească acest atu. Având în vedere propaganda Rusiei, este posibil ca, după alegerile parlamentare de anul viitor, să avem surprize neplăcute și să avem un model georgian în R. Moldova”, a spus Mihai Isac.