Viorel Furdui: Peste 80% din administrațiile locale sunt pro-europene
Comunitățile locale înțeleg rolul și importanța integrării europene, însă pe această direcție trebuie să se insiste și mai mult, ca avantajele procesului european să fie resimțite de fiecare cetățean în parte. În calea consolidării vectorului pro-UE există mai multe obstacole ce ar trebui contracarate printr-un efort comun al autorităților naționale, regionale și locale, pe de o parte, și cu implicarea cetățenilor, pe de altă parte. Declarațiile aparțin lui Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova și au fost făcute la dezbaterea publică „Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării”, organizată de Agenția de presă IPN.
Viorel Furdui a declarat că în rândul cetățenilor există percepții pozitive în ceea ce privește acțiunile europene la nivel local. Cu toate acestea, se atestă carențe în gestionarea anumitor direcții care ar trebui să contribuie mai mult la fortificarea societății în contextul apropierii de spațiul comunitar. „În societate există, pe de o parte, un grad sporit de înțelegere a importanței momentului în care ne aflăm, tot ce este legat de alegerea pe care trebuie să o facă cetățenii în legătură cu Uniunea Europeană, cu beneficiile de integrare în familiea UE, mai degrabă cu beneficiile faptului de a ajunge acolo, în compania țărilor civilizate. În afară de anumite beneficii de ordin material, a serviciilor publice, tot ce înseamnă dezvoltare locală, regională și națională. În același timp, putem constata și o anumită diversitate de atitudini, de opinii care există în societate, ceea ce este pozitiv. Pe de altă parte, toți cei care răspund de modul de explicare, de promovare, de informare corectă a cetățenilor, de la firul ierbii, este foarte clar că nu s-a lucrat suficient, nu au fost discuții destule în societate”, a declarat directorul executiv CALM.
Viorel Furdui consideră că pentru o mai bună reziliență la provocările care stau în calea aderării europene a Republicii Moldova, autoritățile centrale trebuie să fie atente la ce fel de mesaje livrează în spațiul public și cum ele sunt înțelese. „Factorii decizionali trebuie să fie atenți cu mesajele cu care vin în această perioadă, cu diferite inițiative de reforme, diferite proiecte, fie încă nu sunt gândite până la capăt, fie pot bulversa societatea. În această perioadă, noi credem că sunt foarte importante mesajele de consolidare a societății, mesajele care să demonstreze cu adevărat avantajele integrării europene, proiectele reale. Să fie demonstrat că este o abordare sistemică. Anume datorită faptului că sunt luate măsuri clare și se atestă mișcări pozitive, și avem șanse reale de avansare pe domeniul dezvoltprii locale și regionale grație Uniunii Europene. Iată, în acest fel Guvernul trebuie să vină cu o agendă pozitivă, ca oamenii să vadă că aici, într-adevăr, alterantive nu sunt”, a spus Viorel Furdui.
Potrivit lui Furdui, peste 750 de primării din Republica Moldova sunt cu viziuni pro-europene și acest indicator poate duce la fortificarea proiectului de țară – integrarea în Uniunea Europeană. „Descentralizarea, primării locale eficiente, autonomii locale sunt valori exclusiv europene. Mai mult de 80% din administrațiile locale sunt pro-europene. În afară de fondurile și instrumentele oferite de administrația publică centrală și partenerii de dezvoltare, administrația locală vrea să aibă acea putere, acea competență și descentralizare financiară și administrativă ca să poată pune în practică proiectele europene”, a subliniat Viorel Furdui.
În context, șeful CALM susține că Republica Moldova continuă să fie victima dezinformării. Asistăm la un atac informațional masiv asupra cetățenilor și este important în această perioadă cum îl contracarăm. Cei care se află la guvernare e necesar să conștientizeze importanța momentului, să fie foarte atenți cu acțiunile pe care le întreprind. Lipsa coordonării între administrațiile centrale, locale și cetățeni este un risc. E necesar să existe o înțelegere bună ca să mișcăm această barcă în direcția Uniunii Europene, a conchis directorul executiv al CALM.
Dezbaterea publică „Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării” este prima ediție din cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, susținut de către Fundația Soros Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros Moldova.