Deputat PAS: România poate ajuta la scurtarea căii de accesare a fondurilor europene de către R.Moldova
Scurtarea căii de accesare a fondurilor europene de către Republica Moldova este posibilă doar cu ajutorul colegilor din România. În context, e nevoie ca relațiile dintre cele două state, la toate nivelurile, să fie fortificate, o spune Oleg Canațui, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul dezbaterii publice „Cooperarea în domeniul medical între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului în vederea absorbției fondurilor europene în echipe mixte moldo-române”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit deputatului, pentru a reuși accesarea fondurilor europene și dezvoltarea sistemelor sanitare pe ambele maluri ale Prutului e nevoie de fortificat colaborarea la nivel de ministere între România și Moldova. De asemenea, e nevoie de o conlucrare mai amplă dintre instituțiile medicale, dar și dintre medicii din cele două state.
Oleg Canațui a spus că România poate fi un exemplu în atragerea fondurilor europene, deoarece ea deja a trecut prin etapa respectivă și a învățat din mers. Moldovei îi este mai ușor, deoarece poate învăța de la România.
Acesta a îndemnat instituțiile medicale din Moldova să compare proiectele care le vor depune cu proiectele depuse deja de instituțiile din România, pentru a absorbi și valorifica cât mai bine banii europeni care vor veni în procesul de aderare.
Oleg Canațui a remarcat că atât Legislativul, cât și comisiile de specialitate din Parlament au fost și sunt deschise pentru orice inițiativă care va duce la îmbunătățirea sistemului medical din Republica Moldova.
Dezbaterea publică „Cooperarea în domeniul medical între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului în vederea absorbției fondurilor europene în echipe mixte moldo-române”, este ediția a 14-a din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.