Ambasador: Apartenența la NATO permite Letoniei să fie în siguranță
Apartenența la NATO îi permite Letoniei să se simtă în siguranță. Declarația aparține ambasadorului Letoniei în Republica Moldova, Edgars Bondars, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Cum se pot apăra țările mici?”, organizată de Agenția de presă IPN. Diplomatul leton și-a exprimat speranța că războiul din Ucraina nu se va extinde și va fi identificată o soluție justă pentru încetarea acestei tragedii. Ambasadorul Letoniei spune că societatea letonă condamnă categoric invazia Rusiei în Ucraina, iar țara sa acționează după principiul: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”.
Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova a trecut în revistă istoria țării sale, menționând că apartenența la URSS a însemnat pentru Letonia o perioadă de regres. Edgars Bondars spune că atât societatea letonă, cât și autoritățile de la Riga sprijină Ucraina în față agresiunii ruse. Diplomatul leton a explicat că țara sa a oferit asistență militară Ucrainei chiar cu câteva ore înainte de declanșarea războiului.
„La sfârșitul anilor ‘30, Letonia, conform datelor statistice, era la nivelul Elveției din acea perioadă și Finlandei, dar războiul și ocupația sovietică foarte mult a tras țara înapoi. Acum societatea noastră este destul de divizată, totuși, atitudinea față de războiul din Ucraina este foarte negativă. Încă de la începutul războiului au fost diferite manifestații contra acestui război. Ulterior, societatea și instituțiile statului au început să colecteze bani pentru diferite necesități. Tot atunci a început o mișcare Twitter Convoy, prin care oamenii își puneau la dispoziție mașinile care erau transmise ucrainenilor. Au fost transmise peste 1000 de mijloace de transport. Asta în afară de ajutorul pe care-l oferă Guvernul. La câteva ore înainte de începerea războiului, Letonia a transmis Ucrainei rachete Jovelin. Aceste rachete Jovelin au fost folosite cu succes în primele zile ale războiului”, a spus ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Letone în Republica Moldova, Edgars Bondars.
Diplomatul leton a menționat că țara sa este membru NATO din 2004, iar apartenența la blocul militar reprezintă un scut de securitate. Ambasadorul a calificat drept inexplicabilă tentativa Rusiei de a cuceri teritorii, într-o perioadă când supremația unui stat este determinată de calitatea vieții cetățenilor.
„Letonia se uită foarte realist la situația din Ucraina. Avem lecțiile învățate din 1940. Totuși apartenența noastră la NATO ne permite să ne simțim mai în siguranță. Noi cunoaștem maxima romană: „Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război”. Sper că acest război nu se va extinde și va fi identificată o soluție justă. Din punctul meu de vedere, gândirea imperialistă ține de secolul XX, în secolul XXI această gândire trebuie să fie depășită. Gândirea și acțiunile imperialiste reprezintă doar distrugere. Astăzi lumea funcționează după principii economice, iar creșterea calității vieții oamenilor nu poate avea loc din contul cuceririlor teritoriale, ci din contul economiei de piață. Să distrugi ceva doar pentru a obține teritorii, în secolul XXI, este un nonsens”, a punctat diplomatul leton.
Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova și-a exprimat speranța că țara sa va deveni stat membru al Consiliului de Securitate ONU pentru un mandat de doi ani, iar astfel va contribui la restabilirea păcii și securității internaționale.
„Organizația Națiunilor Unite a fost creată după cel de-al doilea război mondial pentru a asigura pacea și ordinea mondială. Astăzi tribuna ONU rămâne singura tribună universală unde toate statele pot să-și expună poziția. Dar este clar că acum este necesară reformarea ONU. Toate deciziile sunt luate extrem de greu și unele decizii nu mai sunt în pas cu vremurile. Letonia este stat candidat pentru a fi membru al Consiliului de Securitate. Astfel noi vom putea contribui la stabilizarea situației la nivel mondial. Decizia va fi luată anul viitor, în 2025, pentru perioada 2026-2027 când Letonia poate fi membru al Consiliului de Securitate. Dacă vorbim de neutralitatea unui stat, celelalte state trebuie să respecte acest statut de neutralitate”, a mai spus ambasadorul Edgars Bondars.