Luminiţa Odobescu: Trăim cele mai complicate vremuri de după Al Doilea Război Mondial și vom sprijini în continuare Ucraina și R. Moldova
Ministrul afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, a declarat că din cauza războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, trăim cele mai complicate vremuri de după cel de-al Doilea Război Mondial. În același timp, demnitarul român a dat asigurări că România va continua să ofere sprijin Ucrainei și Republicii Moldova.
Declarații în acest sens au fost lansate în cadrul conferinței susținute alături de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, și viceprim-ministra pentru integrare europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, după Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
„R. Moldova rămâne a fi cea mai afectată de acest război, după Ucraina. Autoritățile de la Chișinău se confruntă cu un spectru larg de atacuri hibride și campanii de dezinformare orchestrate de Fed Rusă, precum și cu repercursiunile economice și sociale cauzate de razboi. Efectele detabilizatoare ale războiului se resimt la nivel regional și la nivel European. Răspunsul nostrum la agresiunile ruse și la problemele cu care ne confruntam este aprofundarea cooperarii și sprijinul Ucrainei și al R. Moldova.
Participarea dnei Stefanișina și a dnei Gherasimov este expresia noastră comună de a acționa pe mai departe în acest sens. Nu este un efort singular, ci e o parte de acțiune diplomatică mai largă”, a declarat Luminița Odobescu.
De asemenea, ea și-a exprimat regretul pentru faptul că și în acest an Reuniunea are loc pe fundal de război în țara vecină.
„Federația Rusă continuă agresiunea ilegală și brutală asupra Ucrainei. Vorbim de uzul inacceptabil al forței, cu încălcarea dreptului internațional și al Cartei ONU, pentru a promova o agenda revizionistă și a interzice unui stat dreptul suveran de a decide asupra viitorului său. Acest război a produs și continua să producă victime. Multe dintre aceste sunt civili, inclusive copii, suferință pentru ucraineni precum și distrugeri incalculabile în întreaga Ucraină.
Am văzut și noi azi noapte atacul asupra portului Ismail, foarte aproape de granița cu noi. Suntem impresionați de lupta eroică a Ucrainei pentru a păstra suveranitatea și integritatea teritorială, pentru dreptul cetățenilor săi de a trăi liber. Trebuie să ne amintim în fiecare zi cât de importantă e această rezistență pentru securitatea și stabilitatea noastră, a Europei”, a mai menționat Luminița Odobescu.
Potrivit ministrului de la București, crizele suprapuse şi prelungite care afectează sistemul internaţional creează o stare de instabilitate şi incertitudine profundă la nivel global. Ea a menţionat că atunci când mediul internaţional este marcat de „crize majore şi instabilitate prelungită, acţiunea diplomatică trebuie să se adapteze şi chiar să se reinventeze”.
„Situaţia internaţională rămâne instabilă şi trăim în continuare cele mai complicate vremuri de după ce de-al Doilea Război Mondial. Ne confruntăm cu o deteriorare gravă a situaţiei de securitate în zona noastră şi în lume şi nu există niciun indiciu că această tendinţă s-ar putea estompa. Speranţa că dezvoltarea economică, progresul tehnologic şi promovarea valorilor şi democraţiei conduc inevitabil la pace şi stabilitate internaţională - excepţiile având doar un caracter izolat sau trecător - se risipă sub ochii noştri”, a adăugat Luminița Odobescu.
Potrivit ei, în ultimul an diplomaţia română a obţinut numeroase succese în demersurile în care s-a angajat, invocând în acest sens sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, consolidarea dimensiunii de securitate şi a parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea Flancului Estic, revigorarea dialogului diplomatic cu statele din Balcanii de Vest şi cu regiuni geografice în care diplomaţia română a fost absentă „pentru o lungă perioadă de timp”, progrese în ceea ce priveşte coordonarea procesului de aderare a României la OCDE, organizarea cu succes a alegerilor europarlamentare într-un număr record de secţii de votare din afara ţării, extinderea şi îmbunătăţirea serviciilor consulare, demararea unui proces de modernizare a ambasadelor României.
Ministrul de la București a mai spus că România va sprijini în continuare Ucraina „cât timp va fi necesar”, în paralel cu participarea la demersurile internaţionale şi europene de sancţionare a Rusiei. Totodată, a subliniat că România va fi în continuare alături de Republica Moldova, „ţara cea mai expusă din regiune şi cea mai afectată” de conflictul din Ucraina. Locul Republicii Moldova este în UE, a mai afirmat Odobescu.
„Facem aceste eforturi pentru a ajuta Ucraina să reziste şi pentru a bloca o eventuală extindere a agresiunii ruse către alte ţări cu efecte dezastruoase pentru noi toţi. Abordarea României este una regională. Dorim ca atunci când este discutată situaţia Ucrainei, să fie avută în vedere şi Republica Moldova. Raţionamentul nostru ţine atât de considerente geo-politice, cât şi de pragmatism şi de realitatea de la frontiera noastră. Viziunea regională a României urmăreşte transformarea regiunii Mării Negre într-o zonă a păcii, securităţii şi conectivităţii”, a conchis Luminița Odobescu.