Reportaj // Am fost la protest ca să nu mă tem
Protestul „NuMăTem” a fost mediatizat masiv în mediul online, pe rețelele de socializare. Numai pe Facebook apăruseră sute de mesaje video ale oamenilor carea aveau de gând să protesteze în PMAN de Ziua Independenței față de regimul oligarhic instituit de guvernare. Aceste mesaje ale oamenilor care s-au solidarizat cu protestul sugereau că la manifestația din 27 august urmau să participe mii de oameni. Protestatarii s-au adunat de dimineață în scuarul monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt și în scuarul catedralei din Chișinău, înainte de parada militară și concertul prilejuit de cei 25 de ani de independență. În ambele locuri, s-au adunat aproximativ 200 de oameni.
Altercațiile de la Bănulescu, oganizate de provocatori?
Poliția înconjurase PMAN, dar și o mare parte a bulevardului Ștefan cel Mare pentru parada militară anunțată pentru ora 10:00. Pentru a fi posibilă defilarea ostașilor, dar și trecerea mașinilor militare prin PMAN, polițiștii au făcut un gard viu pe traseul paradei militare.
Acest lucru i-a și înfuriat pe protestatarii de la NuMăTem, iar îmbrâncelile s-au produs la intersecția străzilor Bănulescu-Bodoni și Ștefan cel Mare din partea grupului de protestatari care s-au strâns la Catedrală. Apoi, unul dintre protestatari a declarat pentru Deschide.MD că la acele mici altercații, unde poliția a răspuns cu gaze lacrimogene, au fost infiltrați provocatori, care au și fost sursa acelor altercații.
Deschide.MD a fost la protest, ca să afle de cine sau de ce nu se tem oamenii. Mulți dintre protestatari au fost suspicioși și fiecare au întrebat ce instituție reprezintă. „Puneți-vă înșivă această întrebare! Cereţi interviu de la Crudu, de la Vakulovski, de la toată gaşca! Atât!”, ne-a spus o doamnă care ținea în mână un fluier, iar pe maieu avea lipită o foaie cu inscripția printată „Nu Mă Tem”.
Femeia-protestatar făcea parte dintr-un grup de manifestanți ce șuierau și scandau lozinci anti-Plahotniuc în perimetrul Arcului de Triumf. Erau, probabil, vreo 50 de persoane acolo, nu mai mult. De cealalată parte a Arcului de Triumf mai manifestau cam tot atâția oameni. Grupurile mici de manifestanți erau îmtrăștiate în jurul PMAN.
De ce nu se teme Ilian Cașu
Doar în rândul manifestanților de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare se aflau politicieni: Renato Usatîi, Ilian Cașu. Ultimul a explicat de ce nu îi este frică să vină la protest: „Noi am venit că să le arărăm că ei trebuie să se teamă! M-a oripilat faptul că înainte de paradă, niște tipi de la forțele speciale cu câini, au verificat soldații. Noi ne-am exprimat atitudinea noastră cetățenească față de regimul tâlhăresc. Ceea ce se întâmplă în piață este un sătuc Potiomkin, aiurea, necalitativ, reparat în câteva zile. Totul este tâmpit și nechibzuit. Acest eveniment este organizat pentru a fi demonstrat celor care le țin krâșa - Ambasada SUA și Ambasada României, care conștient le dau bani, mai ales românii. Veți vedea cum în zilele următoare își vor cumpăra Porche-uri, vile de lux, proprietăți pe Coasta de Azur a Franței!”, spune Ilian Cașu, vicepreședintele Partidului Nostru, arătând cu mâna spre niște bărbați din apropiere, pe care-i prezintă drept „băieții de la SIS”. „Uite acesta vorbește, acesta vorbește și chiar ăsta vorbește, iar ăstă nu vorbește nimic”, explică Ilian, iar presupusul securist, care nu suflă un cuvânt nimic, își țintește ochii în pământ.
Povestea lui Colea, protestatarul
Lumea la protest era diversă și cu diferite viziuni politice: mulți îl vor pe Andrei Năstase în fruntea țării, alții o văd pe Maia Sandu președinte, alții zic că Dodon e soluția la prezidențiale, sau găsit chiar și dintre aceia care au zis că Dmitri Ciubașenco, presupusul candidat al lui Renato Usatîi, merită să fie șef de stat. Această opinie a fost enunțată de un bărbat care s-a prezentat drept Colea de la Buiucani. Bărbatul, vorbitor de limbă rusă, se dăstăinuie în felul umător: „Nu mă tem de nemernicii, de jigodiile care au pus stăpânire pe țara asta și fac ce vor cu ea. Va veni însă ziua, așa cum zice Renat Gheoghievici, când noi vom face ce vrem cu ei”, spune Colea. Pentru el, unica modalitate prin care se poate schimba puterea în Republica Moldova este o lovitură de stat. L-am mai întrebat încă o dată dacă este sigur pe ceea ce spune. „Da, zice băbatul, la această lovitură de stat va participa și el”. Suținător la lui Renato Usatîi, Colea spune că nu îl interesează că acesta e bandit. Colea spune că a furat fier prețios în anii 1990, pentru că așa erau timpurile. Bărbatul mai spune că geyropa a pus ochii pe Moldova, lucru absolut inadmisibil! Cu toate acestea, neavând ochi să vadă Europa, Colea spune că fiică-sa învață în Spania, unde are parte de un învățământ ca lumea.
Protestatarii au cucerit PMAN
Parada a încetat în jurul orei 11:30 . Atunci cordoanele de poliţişti s-au mai rarefiat. Oamenii au început să circule mai uşor prin PMAN. Detectoarele de metal care controlau persoanele ce aveau invitaţii la tribuna din faţa PMAN au fost scoase.
Protestatarii s-au activizat în aripa de sud a Arcului de Triumf şi, profitând de momentul în care carabinierii au plecat, au dat jos gardul de protecţie şi au intrat în PMAN. Aici, protestatarii au început să scandeze lozincile antiguvernamentale, să fluiere, unii chiar să danseze pe ritmurile muzicii populare. Vioriștii de pe scenă îi priveau stupefiați, iar oamenii care au venit din raioane pentru o paradă a portului național, stăteau într-o parte, îi priveau plicitisiți și obosiți. Bărbații, femeile și copiii îmbrăcați în portul național credeau că ei vor fi principalii la acel spectacol.
La scurt timp a intervenit polliția, care i-a împins pe cei 100, poate 200 de protestatari înapoi spre Arcul de Triumf. Au urmat riposte, o femeie a împroșcat cu apă în polițiști, unii voiau să rupă cordonul. Câțiva protestatari s-au instalat bine pe treptele tribunei pentru invitați din PMAN și nu voiau să plece. Peste jumătate de oră, singurii manifestanți de la NuMăTem au rămas cei 10 protestatari de pe treptele tribunei pentru invitați. Majoritatea celor nemulțumiți s-au dizolvat în cele patru zări, odată cu poliția care i-au lăsat să-și vadă de treburile lor protestatare...