Ministrul român al Energiei: România se angajează să susțină securitatea energetică a R. Moldova
Foto: Sebastian Burduja // Facebook.com
România se angajează să susțină securitatea energetică a R. Moldova. Asigurările au fost date de către ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său moldovean Victor Parlicov. Discuția a avut loc ieri seara, după ce Guvernul de la Chișinău a instituit stare de alertă timpurie pe piața gazelor.
Oficialul de la București l-a asigurat pe Victor Parlicov de „sprijinul total și permanent al României”.
„Ne-am coordonat, așa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situație cu maximă eficiență”, amenționat pe pagina sa de Facebook ministrul român al Energiei.
„Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează că va susține securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Reublica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate”, a adăugat oficialul român.
Ministrul român a reamintit că Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din R. Moldova, apreciiind că această companie a contribuit semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic din R. Moldova. Gazoductul Iași-Chișinău este operațional din 2022 și în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. La fel, linia de interconexiune Suceava-Bălți este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 estimăm că va fi gata.
„Vom continua să ne concentrăm toate energiile pe unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului. Relația dintre România și Republica Moldova este unică. Împărtășim același trecut și cu siguranță, același viitor. Suntem puternici alături, de neclintit împreună”, a mai spus ministrul român al Energiei.
Comisia Situații Excepționale a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale. Decizia a fost luată în urma informațiilor prezentate de Ministerul Energiei privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaz după ce militarii ucraineni au preluat controlul asupra punctului transfrontalier de interconectare de la Sudja.
Membrii Comisiei au constatat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate. Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate.
Deschide și: CSE instituie stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale