Cât de harnici au fost deputații în sesiunea de primăvară? Au prezentat 274 acte normative, 178 de amendamente și 151 luări de cuvânt
Deputații au încheiat sesiunea parlamentară de primăvară și au intrat în vacanță. În acest sens, s-au făcut totalizările activității acestora în sesiunea, care a trecut.
Potrivit datelor statistice oferite de Direcția de comunicare și relații publice a Parlamentului, În total, în sesiunea de primăvară au fost propuse spre examinare Parlamentului 274 de proiecte de acte normative, fiind aprobate 207. De asemenea, deputații au înaintat 166 de inițiative legislative și 178 de amendamente, precum și au susținut 151 de luări de cuvânt și șapte declarații.
„Potrivit datelor statistice, Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” a prezentat Parlamentului 110 proiecte și a propus 145 de amendamente. Cele mai multe proiecte au fost prezentate de către deputații Veronica Roșca (35), Igor Chiriac (25) și Roman Roșca (22). La fel, deputații PAS s-au expus pe marginea inițiativelor legislative în 58 de luări de cuvânt de la tribuna Parlamentului și au susținut două declarații.
În aceeași perioadă, Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat în Parlament 35 de proiecte de acte normative și a înaintat 22 de amendamente. Cele mai multe proiecte au fost prezentate de către deputații Petru Burduja (14), Tatiana Cunețchi (14) și Vladimir Odnostalco (11). Deputații BCS au mai susținut 75 de luări de cuvânt și două declarații”, se menționează în raportul reprezentanților de la Parlament.
Deputații neafiliați și independenți au prezentat patru proiecte, 11 amendamente, 19 luări de cuvânt și trei declarații.
De menționat că, în sesiunea de primăvară a Parlamentului, au fost prezentate în Parlament opt proiecte care au fost semnate de către deputați din diferite fracțiuni, iar nouă – de către Biroul permanent.
Datele statistice mai arată că Guvernul a înaintat Parlamentului 85 de proiecte, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu – 21 de proiecte, iar Adunarea Populară a Găgăuziei – două proiecte.
Constituția stipulează că: dreptul la inițiativă legislativă aparține deputaților, președintelui Republicii Moldova, Guvernului și Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuze.