Parchetul UE va monitoriza gestionarea fondurilor europene în R. Moldova. Kovesi: Cu siguranță vom avea dosare comune
Odată cu aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, cetățenii moldoveni vor avea o șansă, însă restul va depinde dei. Mesajul a fost transmis la Chișinău de către Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, aflată în vizită în R. Moldova. Înaltul oficial european a subliniat că parchetul European ar putea instrumenta dosare împreună cu procurorii din R. Moldova, precizând că va aborda acest subiect în discuțiile pe care le va avea astăzi la Chișinău cu reprezentanții autorităților centrale.
„Se văd anumite schimbări pozitive, nu pot decât să îi încurajez pe procurori și polițiști, judecătorii din Republica Moldova să își facă treaba. Până la urmă, cred că nu trebuie reinventat nimic. Nu contează care sistem este perfect, care legislație trebuie implementată, adoptată. Pînă la urmă, dacă cu toții ne vom face bine treaba, lucrurile vor evolua în bine”, a spus Kovesi.
Kovesi a menționat că în procesul de preaderare R. Moldova va beneficia de fonduri europene. Acolo unde sunt fonduri europene, cu siguranță sunt și fraude, a constatat procurorul șef european. Kovesi s-a referit la acordurile de cooperare încheiate cu instituțiile de drept din R. Moldova și a spus despre ce vrea să discute cu reprezentanții autorităților de la Chișinău. Laura Codruța Kovesi va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și va participa la o platformă anticorupție.
„Este unul din motivele pentru care am venit astăzi. Avem protocoale de cooperare cu autoritățile moldovenești, dar cred că este important să discutăm concret cum vom gestiona aceste dosare. Cu siguranță că vom avea dosare comune cu colegii din R. Moldova și cred că în întâlnirile pe care le voi ave astăzi, va fi principalul subiect pe care o să îl abordăm. Așa cum noi, autoritățile, suntem cu ochii pe folosirea banilor europeni, vă pot spune din experiența Parchetului European că și grupările organizate se uită la acest lucru. Și grupările organizate devin mult mai puternice prin fraudarea fondurilor europene și prin frauda cu TVA, iar acest lucru trebuie stopat”, a spus Kovesi.
Parchetul European nu va avea o procedură specială de monitorizare a folosirii fondurilor europene în R. Moldova, a precizat Kovesi, subliniind totodată că procurorii europeni urmăresc situația î toate statele europene dar și în statele terțe, acolo unde sunt fonduri europene.
„Nu o să avem niciun fel de procedură specifică pentru R. Moldova, o să avem probabil doar un circuit al documentelor, care este specific fiecărui stat membru. Noi monitorizăm absolut în toate statele membre, dar și în statele terțe, acolo unde sunt fonduri europene, ne facem simțită prezența. Cu siguranță, acest lucru se va întâmpla și în R. Moldova, dar nu o să facem o procedură specială”, a explicat procurorul șef european.
Laura Codruța Kovesi i-a îndemnat pe colegii din R. Moldova să fie curajoși și consecvenți, menținând că dincolo de legislație există factorul uman sau cum procurorii, judecătorii și polițiștii își fac treaba.
„Nimeni nu este perfect în ceea ce a făcut. Cred că ceea ce este important pentru colegii din R. Moldova este să fie curajoși, consecvenți și conștienți în ceea ce fac. Asta e unicul sfat pe care eu aș putea să îl dau”, a spus Kovesi.
Referindu-se la grupările criminale organizate care amenință R. Moldova, Laura Codruța Kovesi a spus că Parchetul European poate ajuta r. Moldova în această luptă.
„Lupta cu crimă organizată este ceea ce facem noi în activitatea de zi cu zi. Ne confruntăm cu organizații criminale din ce în ce mai puternice și violente. Modul în care lucrează Parchetul European poate să ajute R. Moldova, pentru că noi vedem cumva de sus tot ce se întâmplă în statele membre, avem acces la toată informația care se înregistrează în statele membre”, a conchis Kovesi.
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a ținut o prelegere în fața studenților de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Înaltul oficial european a răspuns la întrebările tinerilor, viitori procurori, magistrați, avocați și juriști, explicandu-le în esență, bazându-se pe propria experiență și percepție, ce ar însemna cu adevărat o luptă împotriva fenomenului corupției, de ce există corupția și ce este important acum pentru cetățenii Republicii Moldova pe cale aderării la Uniunea Europeană.