Voronin despre dezertorii din PCRM: Când au fost aleși deputați credeau că „le-a fătat vaca”, iar când nu – „le-a murit jițălul”
După un șir lung de trădări din partea foștilor colegi de formațiune, președintele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, și-a destăinuit supărările față de aceștia. Liderul comuniștilor susține că trădările foștilor săi colegi deputați vin din dorința acestora de a se menține veșnic în funcții și de a avea mai multe mandate de parlamentari. Iar după ce nu se mai regăseau pe listele formațiunii pentru funcția de legiuitori, foștii deputați comuniști plecau.
Despre indignările sale, Voronin a vorbit în cadrul unui interviu pentru Știri.md. Potrivit politicianului, unii dintre foștii colegi de partid au ajuns în Parlament pentru că erau susținuți de partid, însă apetitul lor politic crescuse, astfel încât își doreau de fiecare să ajungă pe listele de parlamentari.
„O parte din ei, care au fost selectați ca să fie susținuți de echipa noastră pentru a fi aleși deputați în Parlament, au crezut că vor fi veșnic în Parlament. Când prima dată au fost aleși – „le-a fătat vaca”, iar când a două oară nu au fost aleși – „le-a murit jițelul”. Și s-au apreciat ei înșiși ca mari deputați, mari legislatori și au plecat. Și din partid, și din toate.
Puterea pe om îl caracterizează cel mai bine: dă-i putere, dă-i funcții… Ca să-l caracterizezi pe un om, trebuie să-i dai funcții ca să vezi ce face el. Și el atunci demonstrează cine e el adevărat. Pentru că până a ajunge în Parlament ei spun că sunt comuniști, patrioți, cei mai cinstiți. Dar au fost dintre și cei care au ajuns de două ori în Parlament - aceia în general s-au dus nici nu știu unde-s. Nici nu și-au luat rămas bun, nu că să spună mulțumesc, dar nici la revedere nu au spus. Așa e firea multora din ei. Alții au plecat din diferite situații. Noi avem statisca pe familii si totul”, a declarat Vladimir Voronin.
În această situație, liderul PCRM consideră că un test bun pentru a înțelege esența unei persoane constă în acordarea unei funcții înalte.
„Unii cred că dacă au ajuns în Parlament, vor sta veșnic acolo în Parlament. Dacă a doua oară nu este ales în Parlament, atunci el gata - nu mai are nimic nici cu partidul, nici cu ceilalți. Asta vobește despre capacitatea omului și îl caracterizează pe om: cine e el. Se crede mare specialist! Dar în primul rând trebuie să fii om. Nu este obligatoriu să fii fruntaș la noi în partid, dar e important să fii om, să te menții, să te controlezi, că nu e veșnic nimic pe lumea aceasta, noi toți suntem vremelnici”, a conchis Vladimir Voronin.
Amintim, că Partidul Comuniștilor din R. Moldova a fost înregistrat în 1994, printre fondatori fiind: Vladimir Voronin, Eugenia Ostapciuc, Victor Stepaniuc. După protestele din aprilie 2009 și alegerile repetate, PCRM trece în opoziție. În decembrie 2009, după decizia PCRM de a boicota alegerile prezidențiale, Victor Stepaniuc și alți deputați comuniști (Vladimir Țurcan, Ludmila Belcencova, Valentin Guznac și Svetlana Rusu) au părăsit formațiunea, alegând un alt partid, după care Victor Stepaniuc a pus bazele propriului partid.
Tot în 2009, și Marian Lupu s-a despărțit de formațiunea comuniștilor, în urma refuzului PCRM de a-l propune la funcția de președinte al Republicii Moldova. Deși nu fusese membru de partid, Lupu a fost deputat pe listele PCRM. Ulterior, el s-a regăsit în Partidul Democrat.
O plecare vocală a avut loc în 2012, când deputatul Sergiu Sîrbu a anunțat că părăsește fracțiunea comuniștilor și s-a alăturat celor din PDM.
Cea mai puternică lovitură a fost în 2011, când deputaţii Igor Dodon, Zinaida Grecenîi şi Veronica Abramciuc au anunţat că părăsesc PCRM. Cei trei s-au regăsit ulterior în Partidul Socialiștilor. Deși au existat numeroase divergențe între cele două formațiuni, în Legislativul actual PCRM și PSRM au venit în bloc comun. Totuși animozitățile dintre cei doi lideri ies la iveală și în prezent, după ce Vladimir Voronin l-a criticat pe Igor Dodon.