Referendumul programat pentru 20 octombrie, care vizează includerea vectorului european în Constituția Republicii Moldova, este considerat de o importanță majoră și va semnala partenerilor externi că R.Moldova merită să fie parte a Uniunii Europene. Aceasta este opinia ambasadorului României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, exprimată în cadrul emisiunii NordNews Live de joi seara.

Diplomatul a accentuat că acest referendum nu doar că va valida dorința cetățenilor, dar va transmite și un semnal puternic către partenerii externi despre determinarea R.Moldova de a se alinia standardelor europene.

Referendumul are o valoare foarte de ridicată. În primul rând, acesta validează în mod definitiv ceea ce își dorește cetățeanul din Republica Moldova. Este un referendum important pentru că reprezintă o ocazie unică prin care toți cetățenii își pot exprima opinia și își pot face vocea auzită. Pentru partenerii externi ai Republicii Moldova, acesta este, de asemenea, un semnal foarte important, deoarece va consolida ceea ce știm cu toții: că Republica Moldova merită să fie în Uniunea Europeană”, a declarat Cristian Leon-Țurcanu, transmite NordNews.

Întrebat de moderator dacă aderarea la UE ar reprezenta pentru R.Moldova o nouă formă de independență, diplomatul român a descris-o astfel: „Da. În momentul în care devii parte a Uniunii Europene, beneficiezi de un cadru sigur și stabil care îți permite să te concentrezi pe dezvoltarea internă, fără a fi subiectul interferențelor externe”.

El a subliniat că apartenența la blocul european va aduce numeroase avantaje economice și comerciale, facilitând o dezvoltare internă concentrată și eficientă, fără presiuni externe.

Pe 20 octombrie cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pentru a alege președintele R.Moldova și a participa la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cetățenii vor trebuie să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Rezultatele plebiscitului vor servi drept temei pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.