Trei entități și două persoane fizice au fost incluse pe lista de sancțiuni a Statelor Unite din cauza legăturilor acestora cu acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în R. Moldova, cu scopul de a submina democrația și de a interveni în procesul electoral din această toamnă. Anunțul a fost făcut de secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

Astfel, Departamentul de Stat a anunțat sancțiuni împotriva ANO "Evrazia" și a lui Nelli Alekseevna Parutenko pentru sprijinul oferit eforturilor de influență malignă ale oligarhului fugar Ilan Șor, care se află pe lista de sancțiuni a SUA. Sub conducerea lui Parutenko, ANO "Evrazia" a implementat un plan de influențare a viitoarelor alegeri din R. Moldova. ANO "Evrazia" a orchestrat o schemă prin care a transferat bani în Republica Moldova, sub pretextul „asistenței umanitare”, în realitate acești bani fiind destinați unei campanii de cumpărare a voturilor pentru candidați pro-Kremlin, subminând astfel democrația din R. Moldova.

Departamentul de Stat al SUA a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva agenției de radiodifuziune de stat Rossia Segodnia, societatea-mamă a RT, a organizației asociate acesteia, TV-Novosti, precum și a lui Dmitri Konstantinovici Kiseliov, director general al Rossia Segodnia. Conform unor noi informații, multe dintre ele provenind de la angajați ai agenției ruse de stat RT (fosta "Russia Today"), RT nu este doar o simplă instituție media. Ea a dobândit capacități cibernetice și este, de asemenea, angajată în activități de informații, informații secrete și operațiuni de influență, precum și în achiziții militare. Aceste operațiuni vizează țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, Africa și America de Nord și de Sud.
 
Eforturile sub acoperire ale guvernului rus de a se angaja în activități subversive și în interferențe electorale care vizează Republica Moldova includ implicarea personalului RT în oferirea sprijinului direct lui Șor timp de mai mulți ani, cu acordul guvernului rus. Folosindu-și capacitățile secrete extinse, RT va coordona, aproape sigur, cu serviciile de informații ruse pentru a încerca să manipuleze în favoarea Moscovei rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din octombrie 2024.
 
Statele Unite au deplină încredere în capacitatea Republicii Moldova de a gestiona aceste amenințări legate de interferența Kremlinului. De asemenea, Statele Unite iau o serie de măsuri, inclusiv sancțiunile anunțate astăzi, pentru a sprijini eforturile Republicii Moldova de a-și proteja integritatea alegerilor.