Angela Grămadă, despre așa-zisa „Lege a agenților străini”: Generează beneficii doar pentru regimurile autoritare
Așa-zisa „Lege a agenților străini”, despre care vorbesc unii politicieni de la Chișinău, generează beneficii pentru lideri și regimuri autoritare. De această părere este Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs de la București. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA.
„Avem foarte multe elemente care ar trebui să ne dea de gândit și să încercăm să înțelegem că ceea ce se întâmplă în Georgia acum, într-un context diferit politic, ar putea să se întâmple și în Republica Moldova. În fond, legea de care vorbim noi astăzi, ea a pornit din Federația Rusă, dar ea a fost preluată, într-adevăr, de mai multe state post-sovietice și generează beneficii doar pentru regimurile autoritare sau regimurile care alunecă dinspre democrație spre un regim autoritar sau totalitar”, a menționat Angela Grămadă.
Potrivit invitatei la emisiunea „Impact Global”, celor care promovează ideea unei asemenea legi le este frică de societatea civilă și își doresc să reducă la tăcere atât presa, cât și ONG-urile.
„Eu cred că este o modalitate foarte eficientă din perspectiva lor, dar și din perspectiva Moscovei, de a reduce la tăcere societatea civilă. Și când vorbim de societate civilă, neapărat trebuie să includem organizațiile care militează pentru drepturile omului și organizațiile care se ocupă de promovarea și protejarea drepturilor libertății de exprimare. Practic vorbim despre acele ONG-uri care protejează presa independentă. Or aici avem o problemă foarte mare în rândul acelor voci care pledează pentru o asemenea legislație ca să fie adoptată și în Republica Moldova” a notat Grămadă.
Potrivit ei, societatea civilă din Republica Moldova este, în majoritatea cazurilor, pro-europeană și are o viziune foarte clară în ceea ce privește procedura de integrare europeană pentru Republica Moldova.
„Or, iarăși, aceiași reprezentanțe a opoziției de la Chișinău, care nu și ascund dorința de a avansa în ceea ce privește crearea și apoi semnarea unui parteneriat strategic cu Federația Rusă, nu pot să accepte o altă alternativă pentru Republica Moldova, pentru că de fapt ar însemna să contribuie la mai puține resurse pentru propriile partide. Știm foarte bine că au fost și cazuri documentate de către autoritățile de la Chișinău, când foarte multe resurse financiare au venit tocmai pentru aceste partide de opoziție, care promovează o relație bună cu Moscova, care pledează o relație bună cu Moscova, care pledează pentru afinități care seamănă foarte mult cu ceea ce avem acum în Federația Rusă” a notat Angela Grămadă.
Potrivit ei, cei care își doresc o „lege a agenților străini” vor, de fapt, presă redusă la tăcere, societate civilă care să nu vină cu propunere alternative, societate civilă care să nu monitorizeze alegerile și, în general, să nu se implice în monitorizarea actului decizional.