Maia Sandu: Trebuie să ne asigurăm că oamenii care activează în Procuratura Anticorupție sunt cinstiți
Evaluarea extraordinară a procurorilor anticorupție va menține în sistem doar persoanele integre și profesioniste. O spune președinta Maia Sandu, care a insistat pe continuarea vetting-ului în rândul procurorilor și judecătorilor. Potrivit Maiei Sandu, cu cât Procuratura Anticorupție va activa mai eficientă, cu atât susținerea cetățenilor pentru această entitate va crește, transmite IPN.
În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, șefa statului a menționat că așteptările oamenilor și autorităților de la Procuratura Anticorupție n-o vizează doar pe șefa instituției, Veronica Dragalin, ci vizează întregul sistem. Maia Sandu și-a exprimat speranța că, după evaluarea integrității procurorilor anticorupție, instituția va livra mai multe rezultate, în pofida problemelor cu care se confruntă.
„Vorbim despre un sistem întreg, nu doar despre o persoană. Sunt convinsă că atât Veronica Dragalin, cât și alți angajați, au intenții bune și muncesc pentru a avea un sistem funcțional, astfel încât Procuratura Anticorupție să devină o entitate puternică. Sigur, există problema cadrelor și această problemă trebuie soluționată. Dar pentru început, trebuie să ne asigurăm că oamenii care activează acolo sunt oameni cinstiți, sunt procurori care activează în baza legii. După evaluarea integrității, care are loc astăzi în rândul procurorilor, vom ști că avem o Procuratură Anticorupție formată din oameni integri și după acest exercițiu sper să vedem mai multe rezultate”, a spus Maia Sandu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.
Maia Sandu spune că lipsa rezultatelor în cazul dosarelor de rezonanță nu poate fi pusă doar pe seama procurorilor. Există dosare expediate de procurori în instanță, însă rămân fără finalitate din cauza judecătorilor.
„Cu cât Procuratura Anticorupție va livra mai multe rezultate, cu atât mai multă susținere va exista din partea cetățenilor, astfel încât Guvernul să soluționeze problema resurselor. Faptul că nu există dosare definitivate nu este doar problema procuraturii, pentru că ultima decizie aparține judecătorilor. Chiar în cazul dosarelor pe care Procuratura le-a expediat în instanță, nu întotdeauna vedem ca judecătorii să aibă o atitudine serioasă. Dar nu trebuie să generalizăm, avem și procurori, și judecători care lucrează bine. Noi ne dorim să existe câți mai mulți oameni de acest fel. Ne dorim ca nici în Procuratură, nici în judecătorii să nu mai existe oameni corupți”, a mai spus președinta Republicii Moldova.
Anterior, Veronica Dragalin a explicat că, din cauza procesului de vetting, mai mulți angajați ai Procuraturii Anticorupție și-au dat demisia, refuzând verificarea averilor. Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, și-au dat demisia și procurori responsabili de dosarele de rezonanță, printre care și dosarul fraudei bancare.