ENEMO lansează misiunea de monitorizare a alegerilor și referendumului din Moldova
Ca răspuns la invitația Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a inițiat Misiunea Internațională de Observare a alegerilor și referendumului din 20 octombrie. Până astăzi, ENEMO a acreditat șapte membri ai echipei de bază.
Misiunea a fost prezentată într-o conferință de presă la IPN. Șase observatori pe termen lung se vor alătura Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor la data de 28 septembrie și vor fi repartizați în trei echipe pentru a asigura observarea perioadei pre-electorale în întreaga țară. Totodată, 14 observatori pe termen scurt se vor alătura Misiunii cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, pentru a observa procesul de votare, numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor alegerilor. Misiunea internațională de Observare a Alegerilor ENEMO va asigura și observarea potențialului tur II de scrutin, care ar putea fi organizat pe data de 3 noiembrie.
Potrivit ENEMO, prin monitorizarea și raportarea aspectelor celor mai importante ale organizării alegerilor, ENEMO își propune să îmbunătățească transparența procesului electoral în Moldova și să evalueze integritatea și compatibilitatea acestuia cu obligațiile internaționale și cu standardele asumate de către Moldova față de garantarea unor alegeri democratice, precum și față de respectarea legislației naționale.
Misiunea Internaționala de Observare a Alegerilor va acorda o atenție deosebită îndeplinirii recomandărilor anterioare ale ENEMO, ale altor organizații internaționale și ale societății civile. Principalele aspecte pe care ENEMO le va monitoriza și evalua se vor referi la mediul politic și electoral în general, respectarea drepturilor de a alege și de a candida, desfășurarea activității organelor electorale de gestionare a alegerilor, libertatea de a desfășura campanii electorale, respectarea egalității de gen, procesele de votare și numărare, soluționarea disputelor electorale și altele.
ENEMO menționează că este deschisă colaborării cu toate părțile naționale și internaționale interesate, ale căror valori fundamentale coincid cu cele ale rețelei de monitorizare a alegerilor ENEMO, respectând drepturile omului și îmbunătățind procesele democratice și statul de drept. Pe lângă observarea directă a alegerilor, membrii Misiunii vor avea întâlniri cu organele electorale de gestionare a alegerilor, reprezentanți ai autorităților statului, partide politice și candidați, societatea civilă, reprezentanți ai mass-media, precum și cu reprezentanți ai comunității internaționale pentru a obține o imagine mai cuprinzătoare a procesului electoral desfășurat în Moldova.
Concluziile și observațiile vor fi puse la dispoziția publicului prin intermediul unui raport interimar care va fi publicat aproximativ cu o săptămână înainte de ziua alegerilor. De asemenea, două declarații de constatări și concluzii preliminare vor fi publicate imediat după ziua alegerilor și, respectiv, după potențialul tur II de scrutin electoral, iar un raport final comprehensiv, cu recomandări pentru eventuale îmbunătățiri în domeniul alegerilor în Moldova și politicilor aferente, va fi pregătit și prezentat aproximativ la două luni după desfășurarea alegerilor.
Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO, pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Moldova 2024 este finanțată de către Institutul Național Democrat (NDI), Regatul Țărilor de Jos și Fundația Soros Moldova.