Maia Sandu, despre reforma justiției: Azi, putem spune că acea încrengătură mafiotă crescută timp de 30 de ani nu mai există
După reformele efecutate în sistemul justiției, ”încrengătura mafiotă” crescută timp de 30 de ani nu mai există. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, care a subliniat importanța continuării reformelor și a curățării sistemului de corupție. Sandu a reiterat că, încă din campania electorală din 2020, a promis că va lupta pentru dreptate, ordine și disciplină, iar această misiune rămâne prioritară.
„Am promis că voi munci pentru a face dreptate și că instituțiile statului vor lucra pentru oameni. Nu m-am abătut de la acest drum, chiar dacă mai avem de lucru”, a declarat președintele, menționând că provocările, precum războiul la hotar, nu au împiedicat autoritățile să asigure ordinea și siguranța cetățenilor.
Maia Sandu a punctat că, deși sistemul de justiție a fost mult timp subordonat intereselor politice și corupției, reformele recente au început să dea rezultate, începând cu eliminarea celor implicați în corupție din sistem.
„Astăzi, putem spune că acea încrengătură mafiotă crescută timp de 30 de ani, care acționa pe bază de interese, influențe și corupție în justiție, nu mai există”, a adăugat Sandu.
Ea a subliniat că au fost luate măsuri semnificative, precum curățarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), și a început procesul de evaluare a integrității judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
„În curând, vom avea o Curte compusă doar din membri care au trecut procesul de evaluare a integrității”, a precizat președintele.
De asemenea, Sandu a amintit că au fost luate măsuri în dosare importante, inclusiv condamnări în dosarul furtului miliardului și recuperarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ea a recunoscut că s-au făcut și greșeli în acest proces complex, dar a subliniat că „furturi precum cel al miliardului nu se mai pot întâmpla în R. Moldova”.
Președintele a încheiat discursul subliniind că reformele nu trebuie să se oprească la jumătatea drumului, iar justiția trebuie să funcționeze corect și în interesul cetățenilor.
„Noi vom continua să ne mișcăm în direcția corectă, așa încât legea să fie în capul mesei și justiția să funcționeze” a conchis șeful statului.