Cristian Hrițuc: Cei care, la referendum, vor vota împotriva integrării R. Moldova în UE își vor tăia craca de sub picioare
Cei care vor vota împotriva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană la referendumul de pe 20 octombrie își vor tăia craca de sub picioare. Declarația a fost făcută de analistul politic român Cristian Hrițuc în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”.
”Un vot împotrivă înseamnă că ai călcat pe greblă. Fiecare moldovean care votează împotrivă, calcă pe greblă. De ce să votezi împotriva viitorului tău? Este clar, în Vest sunt bani și pace, în Rusia este sânge și bani dați pe sub mână, nu pentru grădinițe, ci pentru un partid politic. Eu fac apel la rațiune: vreți să rămâneți în zona gri sau vreți să vă continuați un drum în care aveți niște parteneri care nu vă lasă la nevoie” a declarat Hrițuc.
În ceea ce privește rezultatul referendumului, Hrițuc s-a arătat optimist, notând că majoritatea cetățenilor vor gândi, totuși, rațional, și vor vota pentru integrarea R. Moldova în UE.
”Sunt sigur că acest referendum va trece și că există în societate oameni care vor reuși să treacă peste toate asperitățile și să voteze la referendum pentru continuarea drumului spre UE. Indiferent de supărări, moldoveanul trebuie să aibă în acest moment rațiunea clară și să înțeleagă că un vot împotrivă înseamnă, de fapt, că își dă el un vot împotrivă”.
Analistul politic român a vorbit și despre finanțările venite din Rusia către gruparea criminală Șor și alte partide pro-Kremlin, notând că Moscovei îi este mai ușor să dea 2 milioane de dolari lunar unor criminali, decât să aloce bani pentru renovarea grădinițelor, a infrastructurii rutiere, a sectoarelor economiei, etc.
”Dacă ne uităm în istorie, vedem că Rusia nu a dat mai nimic Republicii Moldova. În ultima vreme, Rusia nu mai dă nimic, în afară de gloanțe și sânge. Rusia va continua cu tacticile astea. Pentru ei, e mai simplu să dai 2 milioane de dolari unui partid decât să dai câteva sute de milioane unei țări, așa cum face UE, ca banii să ajungă la populație, sau să dezvolți un sector industrial sau agricultura” a conchis Hrițuc.