Autoritățile de la Chișinău își reafirmă sprijinul pentru formula de pace propusă de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, a declarat ministrul Afacerilor Externe, viceprim-ministrul Mihai Popșoi, în cadrul unei conferințe de presă comune susținute cu omologul său ucrainean Andrii Sybiha aflat în vizită în R. Moldova. „Ucraina este o țară prietenă care luptă de doi ani și jumătate pentru libertatea sa și a noastră a tuturor aici în R. Moldova, dar și a întregii Europe”, a declarat Popșoi.

Vicepremierul a menționat că aa vut o discuție deschisă și substanțială cu omologul său de la Kiev. Au fost discutate subiecte de interes comun privind cooperarea bilaterală, regională, precum și în plan european.

În consultările de astăzi am evidențiat o dată în plus solidaritatea și susținerea noastră fermă pentru Ucraina, pentru independența, integritatea teritorială și suveranitatea în contextul agresiunii barbare a Federației Ruse. În acest context dificil am reafirmat angajamentul ferm al R. Moldova de a acorda în continuare sprijin politic, diplomatic și umanitar prietenilor și vecinilor noștri ucraineni”, a declarat Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a reiterat poziția R. Moldova de condamnare a agresiunii armate a Rusiei în Ucraina  și a reconfirmat sprijinul autorităților moldovene pentru formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Țara noastră condamnă hotărât agresiunea armată, neprovocată, nelegitimă a Rusiei împotriva Ucrainei, o agresiune asociată cu multiple crize, război, pierderi de vieți omenești, ocuparea de teritorii, distrugerea masivă a infrastructurii. De la începutul războiului, țara noastră este alături de Ucraina și o susține în cadrul tuturor eforturilor și platformelor internaționale. În acest context, doresc să reafirm sprijinul deplin pentru formula păcii propusă de președintele Volodimir Zelenski, formula care este singura cale de pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, a declarat Popșoi.

De asemenea, oficialul a mai spus că R. Moldova salută încheierea acordurilor de securitate ale Ucrainei cu statele partenere.

Principalul punct al planului de pace, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, este de a forţa Rusia să pună capăt războiului. 

Pe lângă posibilitatea unui schimb de teritorii ocupate între Kiev şi Moscova, planul are o componentă economică şi include propuneri privind rolul pe care Kievul trebuie să-l joace în arhitectura de securitate internaţională, după cum a explicat Zelenski. Al patrulea pilon al documentului detaliază măsurile care urmează să fie adoptate pentru ca Rusia să pună capăt agresiunii militare împotriva Ucrainei.

În paralel cu prezentarea acestui plan către partenerii săi, Kievul se pregăteşte să organizeze un al doilea Summit pentru Pace înainte de sfârşitul anului, la care - spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în prima ediţie a acestui eveniment, desfăşurat în iunie în Elveţia fără reprezentare din partea Rusiei - se ia în calcul invitarea Federaţiei Ruse, notează adevărul.ro.