Maia Sandu, întâlniri cu moldovenii din Italia: Avem o șansă istorică – să facem așa încât Moldova să fie parte a lumii libere, europene
În cadrul întâlnirilor cu moldovenii aflați în Italia, președintele R. Moldova Maia Sandu a îndemnat cetățenii să acționeze unit în sensul vectorului pro-european al Republicii Moldova. De asemenea, ea a îndemnat populația să să se informeze din surse credibile, să susțină efortul pentru combaterea dezinformării, dar și să se mobilizeze la scrutinul din 20 octombrie.
„Să nu permitem divizarea oamenilor în cei care au plecat și cei care au rămas acasă. Cu toții suntem cetățeni ai țării noastre – împreună dezvoltăm economia, împreună am eliberat țara de hoți, împreună promovăm bunul nume al Moldovei în lume, împreună avem grijă de familiile și localitățile noastre. Iar acum împreună avem de construit Moldova Europeană”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit șefului statului, la întâlnirile din Italia cetățenii au venit nu doar pentru discuțiile despre campanie, ci pentru că dorul de casă este cel care unește toată diaspora.
„Moldovenii au plecat în căutarea unui trai mai bun. Anume aceasta vrem să construim în Moldova – o viață bună pentru toți. Împreună! Acum avem o șansă istorică – să facem așa încât Moldova, casa noastră, să fie parte a lumii libere, europene, unde nu există hotare și familiile trăiesc împreună”, a conchis Maia Sandu.
De asemenea, președintele le-a vorbit despre alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, și despre faptul că împreună – toți moldovenii, oriunde s-ar afla – trebuie să decidă dacă se opresc la jumătate de drum sau merg înainte – spre Uniunea Europeană.
„Conaționalii noștri din diasporă sunt Moldova! Noi, acasă, lucrăm pentru a reconstrui țara, de la nord la sud, în sate și orașe, ca oamenii să vrea să rămână în Moldova, iar cei plecați să vrea să revină”, a spus Maia Sandu.
În context, ea a precizat care au fost acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău pentru cetățenii moldoveni din diasporă:
- Au fost reduse cu 50% taxele consulare din 1 ianuarie 2023, iar taxele pentru perfectarea pașapoartelor minorilor au fost eliminate complet;
- Au fost finanțate proiecte ale asociațiilor din diasporă și organizate turnee ale teatrelor naționale în afara țării, pentru a conecta cetățenii din diasporă la activitățile culturale de acasă;
- A fost instituit Programul PARE 1+2 (o completare pentru Programul „PARE 1+1”) care oferă suport financiar suplimentar pentru creșterea afacerilor;
- A fost votată Legea repatrierii: moldovenii care revin cu traiul în țară își pot repatria averea, inclusiv mașina și bunurile personale, fără plata unor impozite adiționale;
- Actele de studii moldovenești sunt recunoscute în România și Italia.
Vedeți aici mai multe acțiuni pentru diasporă https://maiasandu.pentru.md/maia-sandu-pentru-diaspora/
De asemenea, Maia Sandu a subliniat că în continuare se construiesc drumuri, apeducte și sisteme de canalizare, grădinițe și școli, sunt modernizate spitale și sunt create condiții mai bune pentru ca oamenii să dezvolte afaceri. Pentru antreprenori sunt fonduri nerambursabile, acces la creditare avantajoasă, deschiderea noilor piețe pentru export. Șeful statului a spus că în următorii ani, echipa de la guvernare își propune să susțină mai mult cetățenii care revin cu traiul acasă. În acest sens, vor fi create 3 birouri regionale care să îi ajute pe tinerii și familiile revenite acasă să se reintegreze mai ușor.
Maia Sandu a subliniat că proiectele de dezvoltare în orașe și sate trebuie continuate, fie că e vorba de cămine culturale, parcuri, complexe sportive sau de sisteme de aprovizionare cu apă. Trebuie continuată modernizarea spitalelor și școlilor și implementarea programului de împădurire.
La întâlnirile din Italia au venit mulți moldoveni, a remarcat Maia Sandu, dar ei au venit nu doar pentru discuțiile despre campanie, ci pentru că dorul de casă este ceea ce unește toată diaspora.
„Moldovenii au plecat în căutarea unui trai mai bun. Anume aceasta vrem să construim în Moldova – o viață bună pentru toți. Împreună! Acum avem o șansă istorică – să facem așa încât Moldova, casa noastră, să fie parte a lumii libere, europene, unde nu există hotare și familiile trăiesc împreună”, a conchis Maia Sandu.
S-a vorbit și despre Planul Maiei Sandu pentru dezvoltarea Moldovei și pașii de accelerare a parcursului nostru european – https://maiasandu.pentru.md/plan/
Amintim, că timp de 3 zile Maia Sandu a făcut un tur în 7 orașe – Milano, Torino, Parma, Bologna, Padova, Verona și Brescia – din nordul Italiei și s-a întâlnit cu mii de conaționali stabiliți de mai mulți ani în acele regiuni.