Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova - care-şi exercita mandatul în 2006 - este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Dosarul a fost pornit pe faptul acordării cetăţeniei moldoveneşti unui italian acuzat de sechestru de imigranţi în ţara sa. Ţinta anchetei nu-i nimeni altcineva decât fostul şef de stat, Vladimir Voronin.

Redacţia Deschide.MD a aflat despre acest caz, pornind de la orarul şedinţelor de judecată de la Judecătoria Buiucani. Astăzi, la ora 16:15, acolo urmeză să fie pronunţată sentinţa în dosarul Cezare Lodeserto împotriva Preşedinţiei RM. Cetăţeanul italian l-a acţionat în judecată pe preşedintele Nicolae Timofti după ce şeful statului i-a retras cetăţenia acordată de Voronin, în urma unor interpelări din partea organelor de anchetă. 

"La comisia de pe lângă Preşedintele RM, care examinează cererile de acordare sau retragere a cetăţeniei, a venit un dosar de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, prin care ni s-a cerut şi ni s-a argumentat necesitatea de a retrage cetăţenia Republicii Moldova pentru cetăţeanul Cezare Lodeserto. Dosarul a venit de la MTIC, pentru că aşa e procedura, dar ei au făcut acest lucru la solicitarea SIS", ne-a explicat secretarul general, Ion Păduraru, precizând că acesta este al treilea caz când actualul şef al statului retrage cetăţenia cuiva.

Pornind pe calea întoarsă a poveştii, aflăm că cetăţeanului italian Lodeserto nu doar i-a fost retrasă cetăţenia RM, ci s-a pornit şi dosar penal pe faptul acordării cetăţeniei în cauză, în primăvara anului 2015. 

"În baza unui schimb de informaţii primite de la omologii noştri, noi am pornit dosar penal pentru a putea verifica efectiv şi calitativ datele recepţionate. La un moment dat, am înţeles că acolo este vorba despre depăşirea atribuţiilor de serviciu, (art. 328, CP) nu despre trafic de fiinţe, de aceea noi am transmis dosarul Procuraturii Anticorupţie", ne-a declarat Iurie Podarilov, şeful Centrului pentru combaterea traficului de fiinţe umane din cadrul MAI.

Detalii de la Procuratura Anticorupţie nu am putut afla, în condiţiile în care procurorul şef - Viorel Morari -  a avut telefonul deconectat pe parcursul întregii zile de luni, inclusiv astăzi, până la ora publicării acestui articol. Colegii săi ne-au spus că Morari s-ar afla în deplasare. De la adjunctul instituţiei, Adrian Popenco, am reuşit să aflăm doar că dosarul este în proces de investigaţie şi că nu a fost clasat. Nu am putut afla, însă, dacă Voronin are deja un statut în cadrul acestei anchete sau dacă mai urmează să-i fie atribuit.

În schimb, pe lângă declaraţiile culese de la instituţiile responsabile, am obţinut câteva documente din care rezultă, fără dubiu, că Vladimir Voronin va fi cercertat penal în cadrul acestui dosar. Or, pe Nota informativă, document prin care Voronin a fost înştiinţat că italianul vrea cetăţenie moldovenească, împreună cu un camarad de-al său de origine română, anume fostul preşedinte scrie: "De acord pentru ambii" şi subsemnează. 

Vladimir Voronin a decis să-l facă moldovean cu acte în regulă pe italian, în pofida faptului că Artur Reşetnicov - consilierul său, pe atunci - i-a propus respingerea cererii. Acest lucru este formulat într-o primă notă informativă, care datează din luna februarie, 2006. Voronin a preferat, însă, o altă variantă: să accepte, dar să le verifice "trecutul penal" al solicitanţilor de cetăţenie.  

Şase luni mai târziu, Reşetnicov revine cu o a doua notă informativă, în care îi spune lui Voronin că, după verificări, Ambasada Moldovei în Italia a fost informată prin telefon de către prefectura oraşului Lecce despre faptul că, în urma acuzărilor de sechestru de persoană, abuz de mijloace de corecţie şi violenţă faţă de imigranţii aflaţi în centrul "Regina Pacis", procuratura a intentat un dosar penal pe numele domnului Lodeserto, cazul respectiv fiind în curs de anchetare. 

Curios e că nici acest lucru nu l-a împiedicat pe Voronin să decidă: "De acord pentru ambii". 
 

Am încercat să obţinem o explicaţie de la liderul comunist, dar comunicatorii partidului ne-au spus că ne vor oferi o reacţie doar atunci când vor avea posibilitatea să discute subiectul cu Vladimir Voronin. Deocamdată, spun ei, agenda nu-i permite acest lucru.
 
Redacţia Deschide.MD va reveni cu o reacţie din partea fostului preşedinte, evident, dacă domnia sa va consimţi. 
 
Potrivit legii, depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşită de o persoană care deţine o funcţie de demnitate publică, se pedepseşte cu închisoare de la 6 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.