Traian Băsescu: E corect să faci alianțe cu oricine este pro-vest, asumat. De corupție se ocupă procurorii
Fostul Președinte al României, Traian Băsescu, acum Președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) consideră incorectă poziționarea partidelor pro-europene de opoziție care resping orice idee de alianță cu unele formațiuni politice care au aceeași orientare. Deși nu dă nume, el se referă la PAS, liderul căruia o ține una și bună că nu face alianță cu cei corupți. „E o trăsnaie”, afirmă Băsescu pentru că progresul se face și cu astfel de oameni, iar corupția e un fenomen care se combate pe termen lung.
Președintele Băsescu a fost întrebat ieri după conferința de presă pe care a susținut-o la Chișinău, ce lucruri își propune să repare în calitate de politician, aici, pe malul stâng al Prutului. El a spus că primul lucru este opțiunea și definirea direcției, apoi instituțiile statului să lucreze cât mai eficient, și nu în ultimul rând lupta cu corupția.
„Dar, la voi am auzit următoarea trăsnaie: aveți politicieni care stau mai mult în stradă și spun „Nu, noi nu discutăm cu corupții”. Oameni buni, România a evoluat din 1990 până în 2007 când am intrat în UE și cu oameni corupți. A evoluat și cu oameni care erau mai puțin pregătiți pentru intrarea României în UE, deaceea nu poți să spui că „mai întâi iradicăm corupția și pe urmă mergem spre UE”. Corupția este un fenomen care se combate pe termen lung pentru că ține de educație și nu poți să stopezi procesele democratice chiar dacă fenomenul corupției afectează democrația. Nu poți spune „mai întâi vreau ca să nu mai fie niciun corupt și pe urmă fac alianțe”. E corect să faci alianțe cu oricine este pro-vest prin program asumat, iar de corupție se ocupă procurorii și judecătorii”, a răspuns Domnia sa la întrebările adresate de reporterul „10 TV”.
În continuare, jurnaliștii de la Prime l-au rugat să detalieze întâmplarea de la Vilnius când Băsescu a criticat-o pe Maia Sandu pentru că-și denigrează țara în afară.
„Nu sunt adeptul politicienilor care își denigrează țara. Eu am vorbit după Maia Sandu și îmi pregătisem un discurs în care să vorbesc și despre progresele Republicii Moldova. În sală eram eu, era Elmar Brock, erau alți câțiva reprezentanți ai UE și mesajul transmis de doamna Maia Sandu a fost că în Republica Moldova nu se face nimic și că este foarte rău, iar noi ne simțeam rău pentru că susținusem că Republica Moldova trebuie să primescă acces la Acordul de Asociere, la regimul liberalizat.
Aici faceți ce vreți, dar să nu recunoașteți ce ați făcut bun cu costuri și pentru populație, când vă duceți afară faceți o mare greșeală. Ceea ce vă spun acum, am spus și acolo în plen, doar că am spus mult mai rău pentru că am simțit nevoia să apăr Republica Moldova. Dar asta nu înseamnă că sunt adversarul Maiei Sandu. Am susținut-o la Prezidențiale, o susțin ca politician, dar tipul acesta de politicieni care merg să-și denigreze țara în străinătate este destul de rar și este specific doar câtorva țări din Europa de Est”, a spus Președintele.
La o altă întrebare care o viza pe Maia Sandu, Traian Băsescu și-a extins răspunsul la nivelul întregii clase politice de la Chișinău în care - spune Domnia sa - nu se regăsesc personaje care să aibă curajul de a nu mai minți poporul că R.Moldova ar putea deveni stat membru UE.
„E foarte ușor să te transformi peste noapte și a doua zi nimic să nu mai fie bun, dar nu poți face asta când tu ai fost membru în doua guverne: Guvernul Filat și Guvernul Leancă și se presupune că ai avut niște contribuții acolo la progresul spre UE. Cea mai mare problemă a politicienilor de la Chișinău, nu doar a Maiei Sandu, este lipsa curajului de a-și asuma inițiative pentru care nu vor fi aplaudați. Spre exemplu eu aș vrea să văd un politician care să spună „fraților, de azi încetez să vă mai mint că putem fi membri ai UE. Nu putem!” Vreau să-l văd pe acel politician care își va asuma acest adevăr. Încercarea de a extinde actualele frontiere ale NATO și UE, ați vazut-o ca reacție: Crimeea s-a dus, în Ucraina avem război, trupe ruse în transnistria, deci s-a ajuns la limita maximă și dacă ești un politician realist și pragmatic nu poți să nu ții cont de necesitățile de securitate ale Federației Ruse. Ești obligat să faci asta!”, a conchis el.
--- Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, lansat de fostul ministru liberal al Apărării Anatol Şalaru, a venit în R.Moldova pentru a merge în câteva localităţi unde se va întâlni cu cetăţenii.
Astfel, în ziua de sâmbătă, 7 octombrie, fostul preşedinte român se va întâlni cu cetăţenii raionului Soroca, întâlnirea urmând să aibă loc în incinta Palatului de Cultură din oraşul Soroca, cu începere de la ora 11:00. O zi mai târziu, duminică, 8 octombrie, Traian Băsescu va avea o întâlnire cu cetăţenii raionului Ialoveni. Aceasta va avea loc în incinta Casei de Cultură a oraşului Ialoveni, tot cu începere de la ora 11:00.
Amintim că la data de 25 iunie curent a avut loc Congresul de Constituire al Partidului Unităţii Naţionale, delegaţii căruia l-au ales pe Traian Băsescu în calitate de preşedinte de onoare al formaţiunii. Totodată, funcția de președinte al PUN a rămas vacantă, până la soluționarea definitivă a dosarului privind retragerea de către președintele Igor Dodon a cetățeniei Republicii Moldova acordate de către fostul șef de stat Nicolae Timofti lui Traian Băsescu și soției acestuia Maria.