Sprijinirea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei înseamnă apărarea întregii Europe și a NATO, a declarat, luni, Paolo Alli, președintele Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO), în deschiderea celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare NATO.

„Întâlnirile noastre din acest sfârșit de săptămână au ilustrat încă o dată marea valoare pe care Adunarea noastră o adaugă discuțiilor legate de securitatea globală și euroatlantică. Sesiunea de primăvară din Georgia și aceasta din România ne-au permis să ne concentrăm, în primul rând, pe evoluțiile care au avut loc în această regiune importantă din punct de vedere strategic, acea a Mării Negre. La nord de țărmurile României, în Ucraina, Rusia își continuă ocuparea ilegală a Crimeei și continuă, de asemenea, sprijinul militanților armați din Donbas care violează acordurile de la Minsk. În Republica Moldova, Rusia susține regiunea separatistă a Transnistriei și blochează rezolvarea conflictului. Pe țărmul celălalt al Mării Negre, încă ocupă o parte din teritoriul Georgiei. Aceste violări evidente ale dreptului internațional ne preocupă pe toți și sunt de neacceptat. Sprijinirea Ucrainei, a Republicii Moldova și Georgiei înseamnă apărarea întregii Europe și a NATO, de asemenea”, a declarat Paolo Alli.

El a adăugat că „strategia Rusiei nu se limitează la această regiune” și a spus că „Moscova încearcă să consolideze prezența sa și influența pe care o are de la Nordul îndepărtat până-n Orientul Mijlociu, de la Europa răsăriteană până la Balcanii de Vest și de acolo până în Asia”.

„Încearcă să pătrundă sferele politice și de mijloace de comunicare în masă din țările noastre pentru a influența opinia publică. Trebuie să rămânem atenți și vigilenți fără să escaladăm, dar, de asemenea, fără a face compromisuri în ceea ce privește interesele și valorile noastre”, a afirmat președintele AP NATO.

Totodată, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a spus că responsabilitatea Alianței este să acționeze în cadrul normelor de drept internațional, subliniind faptul că „prin dialog și cooperare este necesară promovarea menținerii ferme a recunoașterii granițelor naționale ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgia”.

Menționăm că astăzi este ultima zi a celei de-a 63-a reuniune a AP NATO care se desfășoară la București. Este un eveniment major de politică externă, la care participă aproximativ 2.000 de persoane, din 50 de state, cele 29 de state membre ale NATO, dar și state partenere regionale, state invitate și asociate. 

Sursa: Agerpres