Tănase îl taxează pe Dodon: Un președinte de colhoz care îi tratează pe cetățeni ca pe niște iobagi
„Domnul Dodon se comportă în general ca un președinte de colhoz și pe cetățenii statului Republica Moldova îi tratează ca pe niște iobagi, cărora poate să le dea cu piciorul în fund și să le dea indicații ce să facă” - declarația aparține fostului președinte Alexandru Tănase și a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă după decizia de marți a Curții Constituționale.
Conform Domniei sale, în decizia de marți Curtea Constituțională a spus tranșant că președintele țării a încălcat Constituția și că poate fi suspendat din funcție. Totuși, acțiunea de „suspendare” nu se va referi la anumite perioade de timp, ci la anumite acțiuni concrete. Altfel spus îi va fi suspendată competența de a consemna prin semnătură o decizie finală, în rest - toate competențele lui vor rămâne intacte.
În același interviu, Tănase atenționează asupra unui punct lăsat în umbră zilele acestea: Parlamentul e obligat să modifice Codul Penal, astfel încât președintele Dodon sau oricare altă autoritate a statului - care va refuza să execute o hotărâre a Curții Constituționale - să fie trasă la răspundere penală.
„Am citat chiar din textul hotărârii. Mai mult ca atât, un detaliu care a scăpat atenției opiniei publice, vreau să-l menționez: în paragraful 66 al hotărârii, Curtea a decis să prezinte Parlamentului o adresă pentru a obliga Parlamentul să instituie răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea hotărârilor Curții Constituționale. Ceea ce înseamnă că Parlamentul este obligat să modifice Codul penal și să instituie sancțiuni de ordin penal pentru nerespectarea hotărârilor Curții. Prin urmare, dacă și după o asemenea modificare a Codului penal, președintele Dodon sau oricare altă autoritate a statului va refuza să execute o hotărâre a Curții Constituționale, Procuratura va fi obligată să intenteze un dosar penal", a declarat Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.
Referitor la reacția lui Dodon la decizia CC, Tănase a declarat că ,,Dodon trișează în cazul de față". ,,Sunt absolut convins că Domnia sa cunoaște că textul hotărârii Curții Constituționale este un text constituțional. Acest lucru îl cunoaște orice student de la anul I care a absolvit cel puțin inițierea în... a parcurs introducerea în dreptul constituțional. Toate textele hotărârilor Curții Constituționale, într-un fel sau altul, dezvoltă norma constituțională, dar ele toate au valoare constituțională", mai spune Tănase.
El a opinat și asupra ipotezelor vehiculate că decizia CCM îi va oferi posibilitatea să rămână „curat” atunci când va fi pus în situația să promulge decizii controversate:
„Nu cred că Dodon se bucura, cred că el nu se bucură. Fiind un tip, așa cum îl cunoaștem noi, destul de avid de putere și care nu pune absolut niciun preț pe regulile jocului democratic, presupun că această decizie nu i-a picat tocmai bine, dar nu exclud că, în anumite situații, când va dori să se eschiveze de anumite decizii, pe care trebuie să le adopte, el ar putea bloca intenționat sistemul pentru a transmite competența altor autorități, ca să rămână Domnia sa curat ca lacrima”.
În context, Tănase îi amintește lui Dodon că a ajuns președintele Republicii Moldova în baza unei hotărâri a CC.
,,Domnul Dodon a ajuns președintele Republicii Moldova, participând într-un scrutin electoral care a avut loc doar datorită interpretărilor efectuate de Curtea Constituțională. Prin urmare, este inadmisibil de a admite măcar ideea că un funcționar, un demnitar sau o instituție a statului poate alege ce hotărâre a Curții îi este convenabilă și să o respecte sau ce hotărâre a Curții nu îi este convenabilă și să nu o respecte. Este un principiu fundamental în toate regimurile democratice. Hotărârile Curților Constituționale sunt parte a textului Constituției", a mai spus Alexandru Tănase.
Cât despre faptul că Dodon a spus că nu-l va recunoaște pe Eugen Sturza ca ministru al Apărării, Tănase a subliniat că nu-l surprinde acest lucru: „Până la urmă, domnul Dodon nu respectă pe nimeni în afară de Vladimir Putin. Este unica autoritate căreia i se adresează închinându-se puțin, aplicându-se și cu mult respect; în rest, are abordări mitocănești”.
Curtea Constituțională a constatat, marți, că refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Prim-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui.
Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.