Plahotniuc către americani: „Ajutați-ne să facem ordine în casă”
Republica Moldova are nevoie de un plan de ţară, numit convenţional Visul Moldovenesc, realizarea căruia necesită consolidarea întregii societăţi şi suportul partenerilor de dezvoltare. Iar rezultatele apropiatelor alegeri prezidenţiale sunt cruciale atât pentru şansele de realizare a planului respectiv, cât şi pentru cursul de dezvoltare a ţării. Opinii în acest sens conţine articolul semnat de vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, apărut ieri, 19 octombrie, în publicaţia americană The Hill, citată de IPN. La finalul articolului, vicepresdintele PD vine cu un apel către SUA şi Europa de a susţine guvernul actual al RM, ca ţara să-şi poată continua refomele.
„Moldovenii trebuie să înceteze să caute soluții rapide în afara frontierelor noastre și să se concentreze asupra provocărilor de definire a propriei noastre identități și de dezvoltare a unei viziuni comune pentru viitor. Decât să ne uităm la Rusia, România sau chiar UE, noi ar trebui să ne unim și împreună să urmăm Visul Moldovenesc – avem nevoie de un plan de țară. Prin construirea unei Moldove moderne, cu economie robustă, cu locuri bune de muncă și o clasă de mijloc în creștere, noi vom putea să unim oamenii și să-i aduce pe o cale comună cu aceleași speranțe și vise, indiferent de alegerea lor ideologică, geopolitică sau identitară", se spune în articol.
Potrivit autorului, Moldova se află la răscruce, iar cursul acțiunilor viitoare va fi profund influențat de primele alegeri directe ale președintelui din ultimii 20 de ani, alegeri al căror prim tur va avea loc pe 30 octombrie. „Prin susținerea unui candidat care ne va ține pe calea spre UE, moldovenii vor putea continua acea foaie de parcurs cu reforme, care va aduce beneficii țării noastre chiar înainte de o eventuală aderare la UE. Pe de altă parte, putem arunca istoria noastră recentă înapoi și să revenim în sfera de influență a Rusiei, cum o propun unele partide și candidați", consideră prim-vicepreşedintele PDM.
„Rezultatul acestor alegeri va fi unul crucial nu doar pentru efectul asupra relațiilor noastre peste hotare, dar și pentru că va determina direcția pe care vom merge aici, acasă. Moldova și UE au convenit asupra unei foi de parcurs în privința reformelor pentru a ne duce mai aproape de UE. Călătoria spre integrarea europeană va fi o proprie recompensă, pentru că noul nostru Guvern a urmat insistent această agendă a schimbărilor, inclusiv consolidarea statului de drept, combaterea corupției, fortificarea unui sistem juridic independent, promovarea unui mediu de afaceri prietenos, reducerea birocrației și combaterea evaziunii fiscale", se mai spune în articol.
Vlad Plahotniuc afirmă că planificarea unui viitor mai bun este esențială, însă nu este de ajuns. „Noul Guvern moldovenesc a fost unul al acțiunilor și reformelor. În timp ce încearcă să revitalizeze economia noastră și să redobândească încrederea cetățenilor, guvernul trebuie să îndeplinească unele repere care semnifică adevăratul progres spre o viață mai bună pentru toți: eradicarea corupției, asigurarea educației universale, reducerea șomajului, ridicarea standardelor de viață, atragerea investițiilor externe, încurajarea antreprenoriatului local, finanțarea guvernului prin impozite corecte, îmbunătățirea condițiilor de trai și sănătate, precum și extinderea serviciilor de internet pentru toți", afirmă el.
Vlad Plahotniuc îi îndeamnă pe partenerii externi să ajute Republica Moldova în numele cetăţenilor acesteia. „Deși Moldova ar trebui să-și creeze propriul viitor, Statele Unite ale Americii și UE au un interes în succesul nostru de a construi o democrație într-o regiune prea des turbulentă. Cu prietenie și sprijin din partea Occidentului, Moldova poate deveni partenerul vostru economic, diplomatic și de securitate pentru mulți ani înainte. Ajutați-ne să facem ordine în casă și noi vom putea construi împreună o casă europeană mai bună pentru toți oamenii", scrie prim-vicepreşedintele PDM în ziarul The Hill din Washington.
The Hill este o publicatie online americană, care permite crearea blogurilor de opinie. Pe site-ul acesta, este indicat faptul ca publicatia nu este responsabila de continutul blogurilor si de textele realizate de către autorii acestora. Totodata, site-ul nu-i restricţionează pe doritorii de a-li crea bloguri de opinie.