Filip definește prioritățile în care speră că R. Moldova va avansa în relația cu UE
Premierul Pavel Filip susține că propunerile Parlamentului European nu se vor reflecta neapărat în ceea ce va fi discutat la summit, dar ele reprezintă o agendă ambițioasă pentru anii următori. Printre prioritățile Guvernului pe termen lung sunt discuțiile pe teme cum ar fi: accesul la uniunea energetică, digitală și la Spațiul Schengen, mai multe șanse de a beneficia de avantajele pieței unice, racordarea la rețelele europene de transport, parteneriate în zona industrială dar și mai multă cooperare în domeniul securității.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru Moldpres. Prim-ministrul mai spune că agenda summit-ului este mai restrânsă, dar ea transmite un mesaj politic pozitiv pentru țările asociate și dorința de a optimiza Parteneriatul Estic pentru a aduce rezultate mai substanțiale și mai rapide pentru cetățeni. Totuși guvernul se bazează pe progrese care să permită o discuție aprofundată.
Șeful Cabinetului de Miniștri a mai afirmat că parlamentarii europeni vorbesc despre sprijin pentru a preveni campaniile de dezinformare și a limita efectele războiului cibernetic:
„Moscova este direct menționată pentru acțiunile agresive și neconforme cu dreptul internațional din regiune”.
Potrivit premierului, Parlamentul European recunoaște aspirațiile europene ale actualei guvernări și dreptul Republicii Moldova de a deveni membru al Uniunii Europene, când vor fi îndeplinite toate criteriile politice, economice și sociale.
„Aici nu este vorba doar despre un semnal, ci despre lucruri spuse explicit, cu subiect și predicat. Cel mai important este că Acordul de Asociere constituie cea mai bună rețetă pentru modernizarea țării și pentru a atinge nivelul de dezvoltare care să ne permită o integrare politică de succes în Europa. În plus, acum două luni, președintele Franței arăta că extinderea Uniunii Europene este un factor esențial pentru pace și stabilitate pe continentul nostru. Acest lucru poate fi folosit pentru a impune, prin rezultatele pe care le vom obține în implementarea Acordului de Asociere, o atenție sporită din partea decidenților europeni pentru extinderea către Est, dincolo zona Balcanilor. Așa cum spuneam mai devreme, UE ne aduce, prin consolidarea Parteneriatului Estic, în situația de a câștiga, nu fără muncă și dificultăți, e adevărat, pariul dezvoltării”, a precizat prim-ministrul.
--------------- Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 22 – 25 noiembrie 2017, o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).
Sesiunea plenară a Parteneriatului Estic va avea loc vineri, 24 noiembrie a.c., începând cu ora 10.00 (ora Chișinăului). În cadrul evenimentului, premierul Pavel Filip va rosti un discurs în numele Republicii Moldova.